Geen halloweenoptocht maar wel langs de deuren

Algemeen
Tijdens de Halloweenoptocht is het onmogelijk voldoende afstand te houden. Vandaar dat de optocht dit jaar niet door kan gaan.
Tijdens de Halloweenoptocht is het onmogelijk voldoende afstand te houden. Vandaar dat de optocht dit jaar niet door kan gaan. (Foto: Ria Houweling Bouwman)

MONNICKENDAM - De  jaarlijkse Halloweenoptocht gaat dit jaar niet door in verband met de coronamaatregelen. Vanwege de komende feestdagen Halloween en Sint Maarten heeft de gemeente Waterland een advies uitgegeven.



Gaat u samen met uw kind langs de deuren bij Halloween of Sint-Maarten? Ga dan alleen met het eigen gezin of met een klein, vast groepje langs de deuren. Houd minimaal 1,5 meter afstand van de bewoners en draag voor de zekerheid een niet-medisch mond- en neusmasker. Organiseer geen activiteiten in de straat of buurt waarbij volwassenen in een groep bij elkaar komen.

Zingen en muziek

Kinderen tot en met 12 jaar mogen bij feesten en optochten of intochten zingen. Kinderen vanaf 13 jaar en volwassenen zingen niet mee. Kinderen tot 18 jaar mogen met elkaar dansen, zowel binnen als buiten. Voor jongeren van 13 tot 18 jaar geldt wel het maximum aantal personen (binnen en buiten). Bent u 18 jaar of ouder? Dan mag u alleen in de buitenlucht dansen met minimaal 1,5 meter afstandtot anderen. Behalve als u danst met iemand uit uw eigen huishouden.

Traditie 

Vanaf 2015 hebben de samenwerkende buurtverenigingen in de binnenstad van Monnickendam elk jaar op 31 oktober de Halloween speurtocht georganiseerd. In 2019 is de tocht voor de 15e keer gehouden. Het evenement groeide uit tot het grootste ééndaagse evenement in Monnickendam. De laatste editie trok maar liefst ruim 4200 deelnemers uit de hele regio Waterland. Voor de tocht zijn jaarlijks meer dan 150 vrijwilligers actief.

De route voert de deelnemers elk jaar door nauwe straatjes en steegjes langs zo’n 30 acts. Daarbij is het onmogelijk om voldoende afstand te houden tussen de deelnemers en de acts onderweg. Daarom heeft de organiserende werkgroep Halloween moeten besluiten deze activiteit dit jaar te schrappen. Volgend jaar hoopt de organisatie het evenement weer te kunnen houden.