Kunstenaarscollectief The Movement exposeert in Grote kerk Monnickendam

Algemeen
Kunstenaarscollectief The Movement exposeert in de Grote kerk van Monnickendam.
Kunstenaarscollectief The Movement exposeert in de Grote kerk van Monnickendam. (Foto: Evert Ruis)

WATERLAND - Negen kunstenaars van het kunstenaarscollectief The Movement tonen momenteel hun werk in de Grote Kerk van Monnickendam. Bezoekers maken kennis met allerlei disciplines zoals de zes meter hoge installatie ‘Tree Gate’ van Pam Wessels tot Fine Art-paintings van Kirilla Mihai, Willem de Wijs en Jim Gijbels. Abstract werk van Bastiaan van Amstel en Waste Art van Inge prins van Wijngaarden is te zien naast de monochrome werken van Ben Juss en Vanitasfoto’s van Marion Kraus.

Pam Wessels: “De 6 meter hoge Installatie ‘Tree Gate’ is speciaal gemaakt voor de Grote Kerk te Monnickendam. Het werk bestaat uit twee papieren rollen die aan weerszijden van een Gotisch raam zijn geplaatst met behulp van twee statieven. Op het papier zijn bomen in inkt aangebracht. De gedachte erachter is dat de natuur overwint ten opzichte van alles wat de mens bedenkt.” Het werk van Pam Wessels bestaat voornamelijk uit betekenisvolle portretten en imaginaire landschappen. Zij is afgestudeerd aan de AHK- Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Langzamerhand zal de natuur de mens gaan overwoekeren

Jenneke Butter maakt olieverfschilderijen waarin de mens centraal staat. “Maar langzamerhand zal de natuur de mens gaan overwoekeren en zal hij slechts een bescheiden plaats in gaan nemen. Het zal overigens niet bij olieverf als materiaal blijven...”, aldus Butter. 

Willem de Wijs raakt geïnspireerd door het Impressionisme.  ”Ik hoef niet zozeer de realiteit weer te geven, ik probeer meer het gevoel van de sfeer weer te geven. De regen op je gezicht, de wind in je haren. Mijn werk bestaat voornamelijk uit expressionistische landschappen met een impressionistische tijdsblik. Het gaat in een schilderij om het gevoel en de sfeer. De slag van de golven, de gakkerende ganzen en de wind die langs je oren suist. Het is de storm die zich als een cocon om je heen vouwt en bezit van je neemt.”

Het is de storm die zich als een cocon om je heen vouwt en bezit van je neemt

Nieuwsgierig geworden naar het werk van alle kunstenaars?  De expositie is nog te zien tot en met 31 juli in De Grote kerk, De Zarken 2 in  Monnickendam. Openingstijden zijn van dinsdag tot en met zondag tussen 13.00 en 16.00 uur.