Reddingstation Warder 35 jaar

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

WARDER - Het reddingstation Warder is opgericht in 1987, er vond destijds een incident plaats op het Markermeer waarbij watersporters in levensgevaar verkeerden. Een aantal inwoners van Warder besloten daarom reddingstation Zeevang op te richten. Eerst met een polyester vlet met een 10pk motor. Later kwam er een echte RIB (Rigid Inflatable Boat).

Op 27 februari 1998 werd door het AVRO-programma De Uitdaging van Angela Groothuizen binnen 48 uur een echt reddingstation gebouwd. Bedrijven en veel vrijwilligers hielpen mee. Later is er een tweede verdieping opgezet.

Open dag

Sinds maart 2020 beschikt het reddingstation over een nieuwe betere reddingboot De Beer: een aluminium Rib type Nicolaas Klasse 3 welke geschikt is voor reddingsacties op open water. Tijdens de open dag van het reddingstation op zaterdag 30 april hebben veel mensen meegevaren op deze reddingboot.

Het station groeide in de loop der jaren verder uit tot een volwaardig reddingstation dat wordt ondersteund door de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Het station draait nog steeds op donaties en steun van omwonenden en wordt bemand door louter vrijwilligers. Elke donderdag wordt er door de vrijwilligers hard getraind om alle vaardigheden te onderhouden en aan alle eisen te blijven voldoen. De hulp van deze gedreven vrijwilligers wordt belangeloos en vooral kosteloos gedaan, 24 uur per dag, 7 dagen in de week, onder alle omstandigheden. Op toerbeurt wordt er ingeroosterd voor beschikbaarheid bij alarmering. Ook bij evenementen zoals de Pieperrace en de kermis in Volendam verlenen zij assistentie.

IJsreddingsprotocol 

Als er ijs ligt en er dus niet gevaren kan worden, gaan zij in samenwerking met de brandweer van Oosthuizen over op het ijsreddingprotocol. Hierbij rukken zij samen met de brandweer uit om mens en dier op het ijs te redden en veilig aan de wal te brengen. De uitrusting (overlevingspakken) zijn hiervoor vele malen beter geschikt dan de pakken van de brandweer.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding