Insecten in de Grote Kerk

Algemeen
Burgemeester Marian van der Weel en Philine van der Vegte
Burgemeester Marian van der Weel en Philine van der Vegte (Foto: Ria Houweling)

MONNICKENDAM - Zaterdagmiddag werd onder overweldigende belangstelling de Biënnale van de Waterlandse Kunstkring geopend door burgemeester Marian van der Weele. De expositie, die eens in de twee jaar in de Grote Kerk van Monnickendam plaats vindt, heeft dit jaar het thema “Insecten”.

Na het succes met de zwart-wit tegeltjes voor de Patronen expositie, wilde de kring ook dit jaar graag meer mensen betrekken bij de expositie dan alleen de eigen leden. Een oproep aan hedendaagse kunstenaars om klein werk in te leveren rond het thema “Insecten” leverde input van 129 kunstenaars uit de omgeving en verder uit het land op. In hun 225 schilderijen, tekeningen, sculpturen, installaties, textiel en grafiek staan insecten centraal.

Voorzitter Philine van der Vegte haalde Edgar Degas aan bij de opening: “Kunst is niet wat je ziet, maar wat je anderen kunt laten zien”. Het is bijzonder zoveel schoonheid te vinden in alle wespen, kevers, muggen en mieren die nu in de Grote Kerk hangen. Wat normaal beschouwd wordt als plaagdieren, staat nu te stralen in volle aandacht.”

De burgemeester liet ook de kunstenaars zelf aan het woord, die vertelden over hun inspiratie bij het werk. Hierbij kwam het grote belang van insecten voor de mens steeds weer naar voren. Ze kreeg van de Kunstkring, geheel in het thema, een heerlijke insectenlolly uitgereikt.

De expositie is open op donderdag 29 september t/m zondag 2 oktober, plus het weekend van 8 en 9 oktober. Al het aanwezige werk is te koop en er is steeds een van de kunstenaars aanwezig.

De Waterlandse Kunstkring is een professioneel samenwerkingsverband van beeldend kunstenaars in de regio Waterland; die omvat de gemeente Waterland zelf, maar ook Edam-Volendam, Purmerend, Landsmeer en de dorpen in Landelijk Noord. www.waterlandsekunstkring.nl.