Fwd: 50 jarig bestaan Dorpshuis Beets

Algemeen
André Kruit, voorzitter Stichting Dorpshuis de Drie Hamers.
André Kruit, voorzitter Stichting Dorpshuis de Drie Hamers. (Foto: COPYRIGHT(C)E.RUIS 2021)

‘Alie en Bep gaan aan de klep’ tijdens jubileum Dorpshuis De Drie Hamers

BEETS - “Het Dorpshuis in Beets biedt al 50 jaar voor iedereen een plek,” aldus voorzitter André Kruit van Stichting Dorpshuis de Drie Hamers. Het is de plek om naartoe te gaan als je onderdeel van het dorp wilt zijn. En er wordt frequent gebruik van gemaakt, precies wat een dorpshuis nodig heeft, door onder andere de biljartvereniging, de badmintonvereniging, de ouderensoos, de klaverjassers, de judo en meer. Donderdag de 24e is de jubileumdatum en zaterdag 26 november is er een uitgebreid jubileumprogramma met ‘s middags een receptie en ‘s avonds zelfs twee voorstellingen. 

De eerste voorstelling wordt gespeeld door een aantal enthousiaste Beetster kinderen, onder enthousiaste begeleiding van Ede en Yvonne. De kinderen repeteren kort en krachtig op de jubileumdag, 24 november. Na schooltijd komen ze samen in de gymzaal, waar ze aan de voorstelling gaan werken. Aan de kinderen is gevraagd of zij ook leuke ideeën hebben, dus met hun eigen input staan zij de 26e klaar om de sterren van de hemel te spelen. Of in ieder geval: heel veel plezier te hebben en het lustrum een extra feestelijk tintje te geven.

Gelegenheidsformatie

Na de kinderen volgt een eenakter die met wat geheimzinnigheid omkleed is. “De schrijfster van de eenakter is Annelies van Rijswijk, tevens regisseur en speelster.” André lacht. “Een aantal Beetser inwoners doen mee met deze eenakter, inwoners die vast wel over anekdotes beschikken die met het dorpshuis te maken hebben, dus we verwachten enkele smeuïge verhalen te horen.”

André verzamelde een lange lijst van voorgangers die, net als hij, hun bijdrage leverden aan de leefbaarheid van het dorp. Nog steeds zet het hele dorp de schouders eronder om het dorpshuis op peil en in stand te houden. In 1972 startte het huidige dorpshuis als café ‘Het wapen van Beets’. Al snel werden er samenwerkingen gevonden en kregen onder andere de peuterschool, de bank, het consultatiebureau, de dokter, de kruisvereniging en de toneelvereniging een plekje in het gebouw. Het werd een multifunctioneel gebouw, dat in 2014 werd opgeknapt en enkele veranderingen onderging. Zo werd een deel van de peuterspeelzaal omgezet naar een goed geïsoleerde woning, inclusief zonnepanelen. André is daar heel tevreden over. 

“Ik weet niet wie deze vooruitziende blik heeft gehad, maar met onder andere de inkomsten van deze woning, plus de woning boven het Café (dat nu de naam De Drie Hamers draagt) ontvangen we geld waarmee we het dorpshuis, zonder subsidie, in stand kunnen houden. En dan noem ik ook graag de vele vrijwilligers zijn betrokken bij het in stand houden en het organiseren van activiteiten.”

Het Dorpshuis van Beets vervult een belangrijke sociale rol in het dorp. Dat zal ook zichtbaar zijn in de presentatie die de Historische Vereniging Beets heeft gemaakt en die 26 november vanaf 16.30 uur doorlopend te zien is. Het volledige programma van zaterdag 26 november is als volgt.

16.30u - Receptie voor genodigden
19.00u - Inloop en ontvangst, iedereen is welkom
19.15u - Kindervoorstelling olv Ede en Yvonne
20.00u - Eenakter van Beetser gelegenheidsformatie
21.00u - Feestavond met DJ Marcel Piet

Oefensessie van gelegenheidsformatie met 'Alie en Bep gaan aan de klep'