Bereikbaarheidsplan A7: verschillende maatregelen, maar lastig blijft het …

Nieuws
Op 1 april start het herstelwerk aan de brug in de A7 bij Purmerend.
Op 1 april start het herstelwerk aan de brug in de A7 bij Purmerend. (Foto: RodiMedia/NV)

REGIO - Rijkswaterstaat presenteerde vorige week het samen met de gemeente Purmerend opgestelde bereikbaarheidsplan A7 Purmerend, dat actief is in de periode dat er wordt gewerkt aan het viaduct A7 van 1 april tot 1 september dit jaar. Er worden veel maatregelen genomen maar dat er veel overlast blijft, dat is zeker. 

Boodschap automobilisten: reis niet, reis samen of reis anders

Naast inloopbijeenkomsten voor bewoners op 27, 28 en 29 februari is er op 27 februari een informatiebijeenkomst voor ondernemers, van 20.00 tot 21.30 uur in Sporthal de Beuk in Purmerend. Op 2 maart volgt een bijeenkomst voor de transportsector. Rijkswaterstaat zal weggebruikers tijdens de werkzaamheden, middels een campagne zo goed mogelijk op de hoogte houden van de actuele situaties.

Kort samengevat: Tijdens de werkzaamheden kan er minder verkeer over de brug. In beide richtingen met slechts twee versmalde rijstroken waar een snelheidslimiet geldt van 70 km. Bij aansluiting 4 Purmerend-Zuid wordt de oprit richting Hoorn afgesloten. Bij aansluiting 5 Purmerend wordt de afrit vanuit Amsterdam en de toerit naar Amsterdam afgesloten. Het bereikbaarheidsplan behelst verschillende maatregelen die ervoor moeten zorgen dat het fileleed zoveel mogelijk wordt beperkt en de veiligheid en leefbaarheid in en rond Purmerend is gegarandeerd.

Meer thuiswerken

De communicatie naar weggebruikers is erop gericht om de auto zoveel mogelijk te mijden: door thuis te werken, samen of met de trein te reizen. Dit laatste wordt aantrekkelijker gemaakt met kortingskaarten, een extra stop van de intercity naar Amsterdam in de spits, extra fietsenrekken etc.

Sluipverkeer

Een aantal wegen in de Beemsterpolder, waaronder de Purmerenderweg, wordt in de spits gesloten, behalve voor ontheffingshouders. In Neck en Wijdewormer geldt in de spits een inrijverbod, behalve voor omwonenden. Ten zuiden van Purmerend gelden eveneens inrijverboden tijdens de spits. Op verschillende plaatsen worden verkeerslichten geoptimaliseerd en extra verkeersinstallaties om te kunnen doseren aangebracht. Om sluipverkeer te voorkomen worden de Oostdijk op twee plaatsen en Westdijk op één plaats afgesloten. Voor vrachtwagens wordt het, uitgezonderd ontheffingshouders, in Purmerend verboden terrein.

Wat betreft de gewichtsbeperking die al sinds oktober 2022 geldt op de brug en waar de transportsector veel last van heeft; deze zal in het eerste gedeelte van de uitvoering worden afgewaardeerd naar 25 Ton, en hoopt Rijkswaterstaat na 2.5, 3 maanden deze gewichtsbeperking geheel te kunnen laten vervallen.

Meer informatie

Uitgebreide informatie is te vinden op deze website van RWS. Hier kunt u zich ook opgeven voor de nieuwsbrief.

https://www.rijkswaterstaat.nl/wegen/projectenoverzicht/a7-versterking-brug-purmerend