Pijlers van de samenleving: ‘Leuk, met mensen onder elkaar, lekker bezig zijn’

Algemeen
Leny Arkesteijn is altijd bezig bij Terra Nova, gezellig en afwisselend.
Leny Arkesteijn is altijd bezig bij Terra Nova, gezellig en afwisselend. (Foto: George Ongkiehong)

Leny Arkesteijn (68) is gastvrouw in wijkcentrum Terra Nova in Wateringen. Daarnaast doet ze er de administratie. Ze werkt meerdere ochtenden per week in het wijkcentrum en valt daarnaast nog in als het nodig is. Dat vindt ze fijn: onder de mensen zijn en afwisselend bezig zijn. “Ik kan ook de hele ochtend thuis gaan zitten, maar dit geeft me veel meer voldoening.”

Linda van der Klooster

Leny Arkesteijn kwam bij Vitis Welzijn terecht toen ze op zoek was naar vrijwilligerswerk. “Er was een ontmoetingsmiddag om een maatje te vinden. Daar ben ik naartoe gegaan. Ik leerde een dame kennen die boven wijkcentrum Terra Nova woonde. Via haar hoorde ik dat er elke ochtend koffie drinken was. Ik besloot me ook daar als vrijwilliger aan te melden.”

Leny Arkesteijn (68) werkt meerdere dagen per week als vrijwilliger in Terra Nova. “De ene week ben ik gastvrouw op de ochtenden van dinsdag, woensdag en donderdag, en werk ik op maandag achter de computer. Ik doe ook de administratie. De andere week werk ik dan op dinsdag en donderdag en op werk ik op woensdag achter de computer. Als het nodig is, val ik in op de vrijdagochtenden.”

Leny is dan in het wijkcentrum voor haar tai chi les. “Voor de les help ik dan met alles klaarzetten. Je bent gastvrouw met zijn tweeën, dus de ander zorgt dan voor de koffie terwijl ik in de les zit. Na de les drink ik koffie met mijn groep en daarna help ik met opruimen en de administratie. Bij het werk van gastvrouw hoort na afloop opruimen en geld natellen. Een deel in de kas terug en de rest in een envelop. Dat verwerk ik later bij de boekhouding.”

Naast de boekhouding houdt Leny ook de Regio-act bij. “Dat is een programma waarop per activiteit staat hoeveel deelnemers er waren. Zo kan de gemeente zien of het allemaal goed draait. Ik notuleer ook bij vergaderingen, verstuur verjaardagskaarten, houd de agenda bij en doe losse klusjes voor sociaal makelaar Peter van den Berg. Een soort secretaresse, ja. Ik heb vroeger lang als secretaresse gewerkt en ik heb een tijd de boekhouding gedaan bij het creatief centrum in Naaldwijk waar ik schilderles heb.”

Optredens

Op maandag wandelt Leny met de gymclub. “Bewegen is gezond en in groepsverband is het gezellig. Alleen wandelen vind ik persoonlijk minder aantrekkelijk. Als je wandelt met een groep, dan ga je ook eerder wandelen. Ik zit ook op het koor De Waterlanders. We repeteren elke vrijdagavond. De laatste tijd hebben we weinig optredens gehad, maar er staan er weer een paar gepland. Het is een hele gezellige groep en van zingen word je vrolijk. Ik zit ’s avonds heus wel eens voor de televisie, maar overdag niet. Daar ben ik het type niet voor.”

Leny houdt van afwisseling. “Ik ben thuis alleen, dus vind ik het leuk om onder de mensen te zijn. Mijn man en ik hadden een tuindersbedrijf. Ik hielp daarin mee. In die tijd zijn onze vier kinderen geboren. We woonden buitenaf. Er was een grote bloementuin en veel speelruimte. Heel fijn voor de kinderen. Ze zeggen dat ze een heerlijke tijd hebben gehad. Mijn man is helaas in 2018 overleden. Hij had alzheimer. Dat was een moeilijke periode. Dus als dat wegvalt, na het verwerken, ga je op zoek naar iets anders.”

Voldoening

Leny vindt het vrijwilligerswerk leuk afwisselend. “Gastvrouw zijn, maar ook de boekhouding verwerken en andere dingen die daarbij komen. Er zijn een aantal mensen die elke ochtend koffie komen drinken. Beetje lachen, af en toe een serieus gesprek. Als gastvrouw hoor je ook wel eens dat iemand problemen heeft. Als ik het zelf niet kan oplossen, geef ik het door aan de manager. Wij gaan als vrijwilligers geen problemen oplossen, maar we willen wel graag mensen helpen.”

Sommige mensen vragen Leny voor de grap of haar bed in het wijkcentrum staat. “Ik kan ook de hele ochtend thuis gaan zitten, maar dit geeft me veel meer voldoening. Soms ga ik hier ook wel eens koffie drinken op zondag. Dan merk ik dat ik liever gewoon aan de slag ga. Ik ben iemand die graag bezig is, niet iemand die urenlang op een stoel kan zitten.”

Afwisselend en gezellig: dat geldt voor heel veel soorten vrijwilligerswerk. Kijk eens op www.westlandvoorelkaar.nl voor een tijdelijke klus of langdurige vrijwilligersbaan die bij jou past.