Comédienne Soundos El Ahmadi reeg de avond aan elkaar met rake grappen.
Comédienne Soundos El Ahmadi reeg de avond aan elkaar met rake grappen. (Foto: Jaap Reedijk)

Zinderende Voorproeverij bij WestlandTheater De Naald smaakt naar meer

14 mei, 13:21 Algemeen

Het nieuwe seizoen start dit jaar eerder dan ooit bij WestlandTheater De Naald: op 1 september. Dat het theater staat te trappelen om de gasten in de watten te leggen, werd donderdag 12 mei duidelijk tijdens de feestelijke Voorproeverij, waarbij gasten werden getrakteerd op optredens van verschillende artiesten uit het nieuwe theaterseizoen.

Het ongemak van twee coronajaren werd letterlijk afgeschud met de spetterende opening door Westlandse dansschool Dans Creatie. Het besef uit de inleiding van de nieuwe theaterbrochure, daalde unaniem over de 400 aanwezigen in het publiek neer: “Live, in levende lijve, iets met elkaar beleven is gewoon magisch.” Intussen flitsten op de achtergrond beelden voorbij van artiesten uit het nieuwe seizoen: René van Meurs (al uitverkocht, helaas), oudgedienden als Ellen ten Damme, Youp van ’t Hek en Spinvis, maar ook nieuw talent dat zeker de moeite van het ontdekken waard is – vergeet niet dat Youp van ’t Hek ook ooit klein begon.

Grote bek

Met haar typische ‘grote bek’, zoals directeur Nico Baars treffend typeerde, presenteerde comédienne Soundos El Ahmadi de avond. 

Haar onthulling Nico de lekkerste directeur van Nederland te vinden en trouwens ook zwanger van hem te zijn - “Het is hier net The Voice, ja toch?” - raakte de juiste snaar bij het publiek. Haar letterlijk schitterende verschijning - een jasje met pailletten, boven haar zwangere buik - viel dan ook zeker niet als een reclamebandje, zoals ze het publiek halverwege de avond brutaal verweet. El Ahmadi was als een stevige draad die de zes optredens van de avond aan elkaar reeg. Een paar van die optredens zochten net zo hard de grens op als zij.

Humor en pijn

Cabaretier Pieter Jouke verraste de theatergasten die hem nog niet kenden met zijn gortdroge humor en slimme taalkronkels. Net als je dacht dat hij serieus was, kwam daar een onverwachte wending in zijn spel: “Ik moet uitkijken met wat ik zeg, als witte, middelmatige man.” 

Niet alleen El Ahmadi en Jouke, maar ook het optreden van kleinkunstduo n00b en comédienne Kim Schuddeboom legden de maatschappelijke pijnpunten van deze tijd bloot op een hilarische manier. En dat gaat toch het lekkerst in een stampvolle theaterzaal, waar je meegenomen wordt in het gelach van de andere bezoekers. Waar je je waardering kunt laten blijken door mee te klappen en zelfs op te staan, zoals het publiek aan het einde van de avond massaal deed.

In de watten gelegd

In de foyer waren de gasten voor aanvang van het programma al flink in de watten gelegd met stijlvolle hapjes en kleurige cocktails waar het droogijs vanaf dampte. Deze avond was helemaal goud, op z’n Westlands, daar kon je door de gouden decoratieve aankleding niet omheen. Zelfs het personeel had een tintje glittergoud op de oogleden aangebracht. Hoewel de foyer afgeladen was in de pauze, kreeg je niet het gevoel dat het druk was. 

Muzikale optredens gaven Esther van Es uit Schipluiden - die met haar zuivere stem en pianospel voor kippenvel zorgde - en Flip Noorman. Noorman treedt 21 september op met zijn band de Noormannen. 

‘Brood en spelen’

Maar vanavond was hij er met een violiste, die een geweldige solo weggaf, om het publiek van hun “welverdiende brood en spelen” te voorzien, zo kondigde Noorman aan met zijn typisch donkere, rauwe stem die je vervoert naar een andere wereld.

Henk-Jan Koershuis gaf een voorproefje van zijn show ‘Hoe word ik gezond 90?’ op 20 februari. Een positieve mindset is daarvoor minstens even belangrijk als je voeding. En hoe bereik je sneller een positief hoofd dan door te genieten in een groots maar toch intiem theater als De Naald? De voorpret kan alvast beginnen: het hele programma, met meer dan 150 voorstellingen - ook voor kinderen, zoals de musical Kruimeltje en theaterduo Titus & Fien - staat nu online. Tickets zijn verkrijgbaar vanaf zondag 15 mei om 11.00 uur.

Afbeelding
Eind mei opent Plukkerij Framblij haar deuren Algemeen 25 mei, 10:50
Afbeelding
Bridger Marie den Heijer ontvangt NBB-onderscheiding Algemeen 25 mei, 10:49
Afbeelding
Heropbouw De Boetzelaer is Trespa project van het jaar Algemeen 25 mei, 10:18
Afbeelding
Monsternaar kreeg hartstilstand en fietst nu 550 kilometer naar Parijs Algemeen 25 mei, 10:05
Afbeelding
Nieuwe wethouders geïnstalleerd Algemeen 25 mei, 09:01
Afbeelding
Pijlers van de samenleving: ‘Daar kon ik echt mijn ei in kwijt’ Algemeen 25 mei, 07:53
Afbeelding
Nelleke Noordervliet in bieb Monster Algemeen 24 mei, 14:49
Afbeelding
Schapen scheren bij de Waterster Algemeen 24 mei, 13:16
Afbeelding
Paasstollenactie levert € 12.500 op voor Oekraïne Algemeen 24 mei, 11:58
Afbeelding
Dit jaar 3 grote verschillen Varend Corso met eerdere edities Algemeen 23 mei, 18:25
Afbeelding
Druiventuin Sonnehoeck vereeuwigd Algemeen 23 mei, 15:41
Afbeelding
Bibliotheek Kwintsheul past openingstijden aan Algemeen 23 mei, 14:37
Afbeelding
Nachtafsluitingen Heinenoordtunnel (A29) voor onderhoudswerkzaamheden Algemeen 23 mei, 11:50