Boek over scheepmakers, schippers en schuiten

Algemeen
Aad van Zeijl deed vijf jaar onderzoek naar Westlandse scheepmakers, schippers en schuiten.
Aad van Zeijl deed vijf jaar onderzoek naar Westlandse scheepmakers, schippers en schuiten. (Foto: Privé)

Vijf jaar lang heeft Aad van Zeijl onderzoek gedaan naar de oorsprong van de Westlands schuiten. Daar heef hij nu een boek over geschreven: ‘Herinneringen aan de werf: Herinneringen aan onderzoek naar de geschiedenis van de Westlandse Schuit 1648 - 1967.’

Voor zijn boek put hij uit eigen herinneringen, uit gesprekken met oud-scheepmakers (waaronder zijn vader) en uit de gedigitaliseerde informatie van de Scheepsmetingsdienst en schriftelijke bronnen.

De auteur komt tot verrassende inzichten over de stamvader van de Westlandse schuit en over de ontwikkeling van de diverse Westlandse scheepstypen die daaruit zijn voortgekomen.

Uitgebreid wordt de landschappelijke en stedelijke ontwikkeling van Delfland beschreven en de innovaties die in de zeventiende eeuw plaats vinden in de tuinbouw, de vaarwegen en de scheepvaart. Binnen het hoogheemraadschap Delfland ontwikkelt zich een uniek scheepstype, dat wordt gebruikt als trekschuit en beurt- of vrachtschuit.

Als kind van scheepmaker Maarten van Zeijl komen vanzelfsprekend ook de scheepmakers in Delfland in beeld. De inrichting van de scheepswerf en de bouw van houten en ijzeren schuiten wordt nauwkeurig beschreven.

Het boek is te koop via Aadvanzeijl1949@gmail.com, het Westlands Museum in Honselersdijk en www.lvbhb.nl/vereniging/webshop.