Hans Jansen en dochter Carola.
Hans Jansen en dochter Carola. (Foto: Mabel Böhms)

Hans Jansen neemt afscheid met waarschijnlijk laatste Heulse wielerronde

Algemeen

De 35ste wielerronde van Kwintsheul staat komende vrijdag weer op het programma. Voorzitter Hans Jansen, sinds 1986 dé drijvende kracht achter het criterium, moet noodgedwongen om gezondheidsredenen afhaken. Dochter Carola is er voor één keer weer ingestapt, maar de kans dat er volgend jaar een wielerronde volgt is nihil. ,,Het complete draaiboek ligt klaar, maar dan zal er een héél nieuw comité op moeten staan’’, weet Carola De Bakker-Jansen.

Marcel Zaat

Voor Hans Jansen (75) zal vrijdag een dag worden met een lach en een traan. Half maart werd Jansen met een longontsteking in het ziekenhuis opgenomen. Het ging totaal niet goed en na een aantal dagen op de intensive care werd een herseninfarct de diagnose. Wazig zien, moeite met lopen, de wereld voor Jansen ziet er sinds maart opeens anders uit. Jansen, inmiddels vaak een hoedje en zonnebril dragend om zich tegen het scherpe daglicht te weren, blijft echter in zijn hoofd met het wielrennen bezig. Carola; ,,Het eerste wat mijn vader zei toen hij in het ziekenhuis weer een beetje bij kwam was: ‘shit ik kan niet mee met Team Westland naar Frankrijk en hoe moet het met de Ronde van Kwintsheul.”

Geschikt parcours
Samen met wijlen Frans Nederpel en Rein Zwirs werd in 1986 het eerste wielercomité gevormd. Hans Jansen weet het allemaal nog als de dag van gisteren. ,,Het Oranjecomité stond bij mij aan de deur of er interesse was om een wielerronde op te richten. Na drie jaar was er een geschikt parcours bedacht. Ik wilde de ronde niet in samenwerking doen met het Oranjecomité, want dan heb je een kermis in een parcours. Veel te gevaarlijk met overstekers. Na vijf jaar mocht de Kerkstraat voor het eerst de hele koersdag voor de helft dicht.”

Kennis
Dat Jansen kampt met fikse gezondheidsproblemen moge duidelijk zijn, maar de parate kennis over het wielrennen in zijn dorp blijft onverminderd aanwezig. ,,In 1986 won Michel Zanoli, kersvers wereldkampioen bij de junioren. Hij kwam ’s-ochtends aan op Schiphol en won een paar uur later hier de koers. Zo hadden wij altijd de grotere renners. Ex-profs als Servais Knaven, Jeroen Blijlevens, dernykampioen Jesper Asselman en ook een Fabio Jakobsen reden allemaal hier. Nu hebben wij met Max Kroonen weer de nationaal kampioen. Jarenlang gingen wij met familie en vrienden naar het NK. Renners vroegen maar één ding: ‘Hans, wanneer is de Ronde van Kwintsheul’? Pas had ik nog contact met Allard Engels (ploegleider VolkerWessel-Merckx,red.) en die gaf aan zijn sterkste renners af te sturen. Kijk, dat is waar ik het voor doe.“

Kwintsheul staat te boek als een criterium waar een ieder graag rijdt. Hans beaamt dit als geen ander. ,,De renners kunnen hier goed geld verdienen en verder hebben wij veel activiteiten gehad. Solex-races, waar de rijders uit het hele land kwamen. Lokale sponsorraces met sponsors die met een fiets van ‘bakkie-fietsen’ met een glas bier in de hand bij de start stonden. Gewoon 35 geweldige jaren met hele trouwe sponsors en supervrijwilligers, die ik tot op de dag van vandaag ontzettend dankbaar ben.”

Op en top geregeld
Alle voorgaande edities heeft Jansen tijdens de Heulse wielerronde de touwtjes in handen. In 2011 wordt de harde wind opeens spelbreker en is er de verplaatsing naar augustus. “Verschrikkelijk dat de koers op de dag zelf niet doorging, maar het was té gevaarlijk met die wind”. Alles wil Jansen op de dag zelf in de gaten houden. Als er een spandoek scheef hangt attendeert hij zijn vrijwilligers erop. Is de hekkenleverancier een kwartier te laat wordt er direct gebeld en vaak in niet mis te verstane woorden. Staat er nog een auto rond het middaguur op het parcours is Jansen hels. Puntje bij paaltje is het evenement altijd op en top geregeld. Vrijwilligers worden door het comité altijd dankbaar behandeld. Dochter Carola hoopt dat bij haar vader na vrijdag een last van zijn schouders valt. ,,Het is aanpassen dat hij nu wat vaker thuis is. Voor de wielerronde stak hij er vanaf oktober enorm veel tijd in en reed hij wekenlang sponsors langs. Hij moet zijn draai straks weer zien te vinden.”

Vrijdag volgt dan waarschijnlijk het laatste Supercriterium van Kwintsheul. Naast het wielrennen is er vanaf 18.00 uur een spetterend muzikaal programma georganiseerd op het landje aan De Kievit. Alles is weer top geregeld. Sponsors doen een extra duit in het zakje, rondemissen zijn keurig gekleed door By Mas en een bedrijf dat op het laatste moment een podiumwagen afzegt krijgt Carola op haar dak zodat het toch nog goed komt om John Medley en consorten te ontvangen.

Hans Jansen is ontzettend dankbaar dat naast dochterlief ook oud-comitéleden Ruud de Brabander en John Grootscholten het huidige comité (Bert Plooij, André Jansen en Romy Jansen, red.) te hulp schieten ,,Toen ik in het ziekenhuis belandde zeiden Carola, Ruud en John direct dat zij bij gingen springen en dat de ronde door zou gaan.“

Blijk van waardering
‘Zonder jou hadden wij het niet gered’, het is de tekst gegraveerd in een spiegel die in huize Jansen aan de Hoenderparklaan in de woonkamer hangt. Bij het 10-jarig jubileum destijds een geschenk van het comité. Om de arm van Jansen prijkt een horloge, die hij tijdens de 25ste ronde ontving, wederom van zijn comité. Het is de terugkerende blijk van waardering. Hans Jansen en de wielerronde van Kwintsheul, onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Toch gaan deze wegen noodgedwongen scheiden. ,,Ik ben dan nog wel voorzitter, maar heb er sinds maart geen klote voor kunnen doen en dat is erg. Als ik vrijdag de vrachtwagen met hekken voor bij zie gaan pak ik mijn scootmobiel (geschonken door Team Westland,red) en ga ik een rondje rijden. Daarna ga ik bij Quintus een rustig bakkie koffie drinken. Tja, het gaat voor mij natuurlijk een hele andere dag worden als voorheen, maar het lot heeft het zo bepaald.”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Westland

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
VELO redt het niet in de klassieker van het badminton Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Mark Tuitert inspireert Westlandse ondernemers: ‘Bereik met jouw team the next level!’ Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Gebroeders Sinke behalen allebei 3e plaats Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Natuurlijk Delfland dient bezwaar in wegens wegvangen rugstreeppad Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Lezing over Geerbron en Herkenrath Algemeen 25 sep, 15:18
Afbeelding
Korenfestival als jubileumcadeau voor diaken Walther Burgering Algemeen 25 sep, 14:35
Afbeelding
Breeje Durp Oldtimer Festival 2022 Algemeen 25 sep, 10:10
Afbeelding
Op de pijp met... Algemeen 25 sep, 08:20
Afbeelding
Expositie in de Timmerwerf: Westlanders op de Lee Algemeen 24 sep, 15:33
Afbeelding
Re-Sell overhandigt €22.125 aan WestlandPas Algemeen 24 sep, 13:30
Afbeelding
Senna (13) debuteert op Ibiza Sport 24 sep, 13:21
Afbeelding
Gouden Buur van Zuid-Holland woont in Leidschendam-Voorburg Cultuur 24 sep, 11:55
Afbeelding
Scouting Kwintsheul viert 75-jarig bestaan Algemeen 24 sep, 10:20
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief