College houdt vast aan woonpark voor arbeidsmigranten aan rand van De Lier

Algemeen
Beeld ter illustrate.
Beeld ter illustrate. (Foto: Rolf van Koppen Fotografie (Archief))

De gemeente Westland blijft bij het standpunt dat in december 2021 terecht een vergunning is verleend voor het maken van een woonpark voor maximaal 688 arbeidsmigranten nabij de Oostbuurtseweg 53 in De Lier. Tegen dat besluit werden door zestien omwonenden bezwaren ingediend.

Procedure

Die bezwaren werden op 13 september door de onafhankelijke bezwarencommissie van de gemeente Westland behandeld. De bezwaarschriftencommissie geeft in haar advies aan het college aan dat een verkeerde voorbereidingsprocedure is gebruikt. Volgens de commissie betekent de ontwikkeling van het woonpark een grote wijziging in gebruik en leidt deze tot meer bewegingen op en rond het perceel. Om die reden zou een uitgebreide ruimtelijke procedure moeten worden gevolgd.

Impact

Het college is van mening dat de impact op de leefomgeving minder groot zal zijn, waardoor kan worden volstaan met een kortere procedure. De huisvesting wordt immers gerealiseerd in een gebied met kassen, die qua impact meer gelijkenis hebben met verstedelijkt gebied dan met agrarisch gebied, beargumenteerd het college. Ook uit de uitgevoerde Milieueffectrapportage (m.e.r.) blijkt dat belangrijke nadelige gevolgen van de nieuwe ontwikkeling zijn uitgesloten. Het gaat om een tijdelijke ontwikkeling en in het ontwerp van het woonpark wordt rekening gehouden met maatregelen om negatieve gevolgen voor het woon- en leefklimaat tegen te gaan.

Zo wordt bij de huisvesting alleen samengewerkt met gecertificeerde uitzendorganisaties. Ook komt er een beheersplan met gedragsregels, 24-uurs bewaking door twee beheerders en wordt gezorgd voor cameratoezicht. 

10 jaar

De vergunning wordt verleend voor een periode van 10 jaar. Die gaat in nadat de huisvesting daadwerkelijk in gebruik is genomen. Op het terrein worden ook diverse gemeenschappelijke functies ingericht, zoals een receptie, wasserette, sportvoorziening (fitness) en fietsenstalling. Verder komen er twee beheerdersruimten, voldoende parkeerplaatsen, recreatie en sportvelden. Om de Oostbuurtseweg zo min mogelijk extra te belasten, wordt het verkeer via een ventweg aan de zijde van de provinciale weg geleid.