Veel belangstelling voor Elfstedentocht ‘63 in Schaatsmuseum

Algemeen
Joop Raaphorst was op beide middagen de spreker.
Joop Raaphorst was op beide middagen de spreker. (Foto: PR)

Op 18 en 25 januari organiseerde het Westlands Schaatsmuseum een bijeenkomst in het kader van de Elfstedentocht 1963. Op 18 januari was het precies 60 jaar geleden dat deze tocht verreden werd.

De belangstelling voor dit evenement op 18 januari was dermate groot dat er een tweede bijeenkomst werd georganiseerd op de 25e. 

Op beide middagen mocht het schaatsmuseum, naast belangstellenden in het algemeen, ook een aantal deelnemers verwelkomen die de Elfstedentocht van 1963 nog (gedeeltelijk) hadden verreden.

Met originele kranten uit 1963 en foto’s en films werd deze Elfstedentocht, de zwaarste uit de geschiedenis, in herinnering gebracht.

Spreker op beide middagen was Joop Raaphorst, die in 1963 als 20-jarige zich aan deze barre tocht had gewaagd, maar even voorbij Stavoren de strijd moest staken.

Zijn met humor doorspekte verhaal over zijn voorbereidingen, de omstandigheden onderweg en de uiteindelijke teleurstelling van het niet kunnen voltooien van de tocht vonden een enthousiast gehoor.

Bestuur en vrijwilligers van het schaatsmuseum zijn blij met de onverwachte, overweldigende belangstelling en de enthousiaste reacties van de bezoekers.

In het Westlands schaatsmuseum aan de Parallelweg 43 te ’s-Gravenzande, is momenteel de expositie ‘Van Wim tot Jutta’ te zien. Het museum is elke woensdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur en elk eerste weekend van de maand op zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur geopend. De eerstvolgende weekendopenstelling is op zaterdag 4 en zondag 5 februari.