‘Weer of geen weer, Waterpop is gewoon altijd hartstikke gezellig’

Cultuur
Deze vrijwilligers achter de bar zijn er vlak voor de opening van de tweede festivaldag helemaal klaar voor.
Deze vrijwilligers achter de bar zijn er vlak voor de opening van de tweede festivaldag helemaal klaar voor. (Foto: Debbie van Eijk)

Vrijdagavond 21 juli begon Waterpop met muziek die tot in de wijde omtrek was te horen. Aan het begin van de tweede festivaldag, zaterdag 22 juli, wordt het terrein vooral overspoeld door gezinnen met jonge kinderen. De sfeer is ontspannen en vrolijk. Alles is weer tot in de puntjes georganiseerd door het team van 450 vrijwilligers.

Door Debbie van Eijk

Vrijdagavond 21 juli had Waterpop zo’n 1500 bezoekers, weet vrijwilliger Jan (60) te vertellen, maar vandaag worden er een stuk meer verwacht. Ook als het gaat regenen, zoals is voorspeld? “Ja, weer of geen weer. Het is altijd gewoon hartstikke gezellig.” De vrijwilliger heeft al heel wat edities van Waterpop meegemaakt en herinnert zich dat het wel vaker slecht weer is geweest. “Er was een keer een act met een parachutist, die kon door het slechte weer niet springen.” 


Jan, één van de 450 Waterpop-vrijwilligers.


Dit is de 46ste editie van Waterpop.

De sfeer is inderdaad super, vlak voor aanvang van de tweede festivaldag. Er rijdt een wagentje over het terrein die nog wat spullen aanvoert, kraamhouders richten hun kramen in en in de speciale Kinderhoek worden de spelletjes klaargezet. Mariska (links) en Margret vangen onder meer verloren voorwerpen en kinderen op.

In een kraampje op het midden van het terrein staan Mariska en Margret. Zij staan hier voor de gevonden voorwerpen, oordopjes, tips van festivalbezoekers over hoe het volgend jaar beter kan, en gevonden kinderen. De twee vrijwilligers, die beiden uit het Westland komen - Wateringen en Honselersdijk -, bemannen deze stand voor de tweede keer. In het verleden heeft Mariska ook achter de bar gestaan. Of er vorig jaar een kind kwijtraakte? “Ja,” vertellen Mariska en Margret, “maar dat was een bijdehand meisje. Ze was heel relaxed. Kreeg hier wat te drinken en we lieten haar grabbelen.” In het kraampje staat namelijk een speciale grabbelton. Kinderen kunnen plastic bekers oprapen van het terrein en als ze een meter bij elkaar hebben geraapt, mogen ze iets leuks grabbelen.


Wendy, Finn, Jan, Maus, Karel, Jochem en Charlie staan bij de ingang van het terrein.

Bij de ingang staan ook vrijwilligers, van de beveiliging en de orde. Ze hebben er zin in vandaag. Vanwege het slechte weer staat er voor het eerst een overkapping, zodat ze niet drijfnat regenen. Om goed voorbereid te zijn op onverwachte situaties, hebben ze diverse trainingen gevolgd, zoals omgaan met lastige gesprekken. Of ze die vandaag gaan krijgen moet nog blijken. Er heerst, iets voor half 1 ‘s middags, stilte voor de storm.

Vanaf half 1 beginnen de eerste groepjes mensen het terrein op te druppelen. Dit zijn vooral gezinnen. Om kwart voor één start de kinderact Meneertjes Slodde & Vos op het Solar Podium. Kinderen, ouders, opa’s en oma’s dansen en zingen mee. Intussen zweven er steeds meer bellenblaasbellen door de lucht.


De zaterdag opent met een speciale kinderact: Meneertjes Slodde & Vos.


Gezellig meedansen.


De Kinderhoek is een fantastische plek voor kinderen - én voor hun ouders.

Ook in de Kinderhoek wordt het al snel na opening van het terrein drukker. Er is hier van alles te doen, en: allemaal gratis. Zo kunnen kinderen er eendjes hengelen, met ongeveer acht zandbakken spelen, drummen op echte trommels, meedoen aan een kleurplatenwedstrijd, zich laten schminken en een figuur laten maken van een ballon door Bart Apart. 


Bart Apart kan alles maken van ballonnen.

De ‘ballonnenmaker’ staat voor het eerst op Waterpop, maar heeft het ballonfiguren maken in het verleden vier jaar lang als werk gedaan. En dat is te merken: hij maakt schijnbaar zonder moeite een eenhoorn. Wat het ingewikkeldste is dat hij ooit gemaakt heeft? “Een Eiffeltoren met twintig ballonnen.” Het vaakst willen kinderen hondjes, maar als hij op een kleinere markt staat, vragen kinderen vaak iets wat ze zien. Dus als hij een bloem neerlegt als voorbeeld, kan hij de rest van de middag bloemen maken, vertelt Bart Apart lachend.


Deze kinderen zijn blij met hun door Bart Apart gemaakte mitrailleur en eenhoorn.


Kinderen leven zich uit met zand, hun ouders praten bij.


Eendjes hengelen.


Drummen op échte trommels.

Op het hoofdpodium is intussen Inge van Calkar met haar band gestart. Deze band is de laatste tijd veel op Radio Veronica te horen. De zangeres is weleens de Kylie Minogue van het noorden genoemd, maar zelf omschrijft ze het liever als Kylie meets Garbage. De mix van pop, rock, alternative en disco ligt heerlijk in het gehoor en breng heel wat festivalbezoekers aan het bewegen. 


Inge van Calkar, de tweede act van de middag.

Hoewel het veld nog niet vol staat, geeft Inge van Calkar een mooie show weg, waarbij ze de interactie met het publiek niet schuwt en een prachtige gouden cape aantrekt om uit te beelden dat we onze vleugels weer uit mogen slaan, na de coronabeperkingen, tijdens het lied Rise. De vleugels uitslaan en lekker genieten: dat is iets wat veel festivalbezoekers deze zaterdag nog tot 23.00 uur mogen doen. De kinderen hebben alvast het goede voorbeeld gegeven.