Nieuwe Westlander Yasser Al Batol organiseert Jemenitische Burendag

Cultuur
Yasser Al Batol, nieuwe Westlander van Jemenitische komaf, verzorgt op 24 september een ontmoeting in zijn buurt.
Yasser Al Batol, nieuwe Westlander van Jemenitische komaf, verzorgt op 24 september een ontmoeting in zijn buurt. (Foto: PR)

Een goede buur is beter dan een verre vriend. En dus vindt Yasser Al Batol meedoen aan Burendag gewoon een hartstikke goed idee. Op zondag 24 september organiseert deze nieuwe Westlander van Jemenitische komaf, samen met medenieuwkomers uit Jemen, een culturele en culinaire ontmoeting in Hof van Heden in Naaldwijk.

Sinds april van dit jaar woont Yasser Al Batol in het voormalige Fletcher Carlton Hotel in Naaldwijk. Hij ontvluchtte zijn vaderland Jemen als gevolg van de bloedige burgeroorlog. Nu wil hij niets liever dan snel volwaardig meedraaien in de Westlandse samenleving. Hij noemt burencontact een belangrijk onderdeel van zijn integratie. “Als je elkaar kent, kun je elkaar begrijpen”, zegt Yasser. Maar het opbouwen van een band met inwoners van Westland gaat volgens hem zeker niet vanzelf. “Westland is best een gesloten gemeenschap”, zo ervaart hij. “Westlanders willen liever geen ‘outsiders’.”
Burendag wil Yasser aangrijpen om een brug te slaan en de angst voor het onbekende weg te nemen.

Als je elkaar kent, kun je elkaar begrijpen

“Het belooft een ware happening te worden”, vervolgt Petra Prinsova, sociaal makelaar Vitis Welzijn in Naaldwijk en coördinator wijkcentrum Hof van Heden. “Er is een ontvangst met traditionele Jemenitische koffie. Ook kunnen bezoekers genieten van een proeverij van typisch Jemenitische gerechten. Daarnaast zijn er dansdemonstraties - onder andere een spectaculaire sabeldans - een kleine modeshow en bovendien wordt de mogelijkheid geboden om zelf klederdracht te passen. Muziek en een presentatie over het land Jemen maken het programma compleet.”

Serie middagen

De Jemenitische Burendag maakt deel uit van een serie van culturele en culinaire middagen in Hof van Heden. “Uniek is dat mensen van Jemenitische komaf zelf de invulling van het programma hebben bedacht en geregeld. Deze proactieve aanpak kan ik alleen maar toejuichen”, lacht ze.

Ook in Westland is een duidelijke toename van de Jemenitische gemeenschap te zien

Het aantal asielzoekers uit Jemen nam vorig jaar sterk toe. In 2022 was zeven procent van het totale aantal eerste asielaanvragen afkomstig van asielzoekers met deze nationaliteit. Ook in Westland is een duidelijke toename van de Jemenitische gemeenschap te zien. Zij zijn ondergebracht in woningen verspreid door de gemeente. Vijftien Jemenitische statushouders verblijven momenteel in het Carlton Hotel. Het beeld van de dichte deur van de buren is deze vrij nieuwe groep nieuwkomers niet vreemd. “Nederlanders hebben vaak geen idee waarom zij hun land hebben verlaten”, aldus Petra. “En onbekend maakt onbemind.”


Yasser Al Batol en Petra Prinsova (coördinator wijkcentrum Hof van Heden). - PR

Kans

“Niet iedereen is hetzelfde”, benadrukt Yasser. “Er zijn overal goede en slechte mensen. Maar er zijn veel meer goede mensen van Jemenitische komaf, dan slechte.”
Hij hoopt dat iedere Westlander zichzelf de kans gunt om een nieuwkomer te leren kennen. “Alleen door elkaar te omarmen en een inspanning te leveren kan je de ander tot zijn recht laten komen.”

Praktische informatie

De Jemenitische Burendag op 24 september is opgedeeld in twee shifts: aanvang om 13.30 uur óf om 16.00 uur. De entree is gratis, maar in verband met de catering is aanmelden verplicht. Aanmelden kan bij Petra Prinsova, tel. (06) 24744172 of p.prinsova@vitiswelzijn.nl. Of bij de gastheren/gastvrouwen van het wijkcentrum.