Nationale Coming Out Day: ‘LHBTI+-personen ook in Westland veilig en welkom’

Cultuur
V.l.n.r. Maaike Frankena van COC Haaglanden, Jaco Lemckert van Vitis Welzijn, Davina en GSA-coördinator Jodie Witteveen.
V.l.n.r. Maaike Frankena van COC Haaglanden, Jaco Lemckert van Vitis Welzijn, Davina en GSA-coördinator Jodie Witteveen. (Foto: DvE)

Vandaag, 11 oktober, is het Nationale Coming Out Day 2023. De drempel ligt deze dag voor veel Westlandse jongeren net even iets lager om te praten over hun LHBTI+-gevoelens. Iedereen die Het Hele Westland leest, kan daarbij helpen door vandaag de achterpagina uit te knippen en de regenboogvlag achter het raam te plakken. En die hulp is in Westland nog best nodig, blijkt uit een gesprek met COC Haaglanden en Vitis Welzijn.

Maaike Frankena, coördinator Voorlichting bij COC Haaglanden en Jodie Witteveen, GSA-coördinator, komen bij instanties en scholen in heel regio Haaglanden. GSA staat voor ‘Gender and Sexuality Alliance’: het is een groep scholieren die vindt dat iedereen op school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn. Om dat uit te dragen, organiseren ze bijeenkomsten en acties voor medeleerlingen op school. Spelletjesmiddagen bijvoorbeeld, of samen lunchen. Ze kunnen ook belangrijke punten op de agenda zetten, zoals genderneutrale toiletten. “Al zie je dat het de laatste tijd meer richting het creëren van een veilige ruimte gaat”, vertelt Jodie.

Veilig

Zijn die veilige ruimtes nodig in het Westland, dan? Edlynn (31) zou er in elk geval wel blij mee zijn geweest. Deze transjongere heeft het zelf niet makkelijk gehad in haar tienertijd en moest naar Den Haag om jongeren met dezelfde gedachten te vinden. Ze klopte ongeveer een jaar geleden aan bij Vitis Welzijn met het idee iets voor de Westlandse jongeren van nu te doen en was zo de grondlegger van een nieuwe ontwikkeling in Westland: ontmoetingsavonden voor LHBTI+-jongeren in de leeftijd van twaalf tot begin twintig. De ontmoetingsavonden van Vitis hebben een vergelijkbaar doel als de GSA’s op scholen, maar vinden buiten de scholen plaats, op verschillende plekken in het Westland.

Overal in regio

“Wij van COC Haaglanden zijn superblij dat Vitis Welzijn dit heeft opgepakt,” aldus Maaike Frankena. Ze ziet het ontstaan van ontmoetingsgroepen voor LHBTIQ+- jongeren overal in de regio: van Westland, Delft en Rijswijk tot Zoetermeer. 

Het groepje bij Vitis Welzijn telt inmiddels tien enthousiaste jongeren. Jongerenwerker Jaco vertelt over de ontmoetingsavonden. “Ze spelen spelletjes, houden presentaties voor elkaar, doen creatieve dingen en houden pizza-avonden. Maar ze vinden het vooral fijn dat het een veilige omgeving is, waar ze over dezelfde onderwerpen kunnen praten. Dat kan blijkbaar niet overal.”

Gastlessen

De gastlessen op scholen van COC Haaglanden helpen het taboe op LHBTIQ+ te verkleinen of zelfs weg te nemen. “We gaan gewoon heel goede gesprekken aan met de leerlingen,” vertelt Frankena. “Niet om ze te overtuigen, maar om ze na te laten denken: ‘Ik denk zo, maar is dat eigenlijk wel zo?’” Norm, dwang en groepsdruk zijn juist de laatste tijd hoger geworden, merkt ze op.

Het hoeft geen ding te zijn

Davina (23) uit ‘s-Gravenzande (non-binair, wil aangeduid worden als ‘hen/hun’) zou zulke gastlessen ook wel graag op school willen hebben gehad. In ‘hun tijd’, op ISW Lagewoerd werden zulke lessen nog niet gegeven. Zelf kwam Davina er drie jaar geleden achter dat hen non-binair was door onder meer de Netflix-serie Feel Good van Mae Martin. Hen is ook weg van de queerpodcast De Lesbische Liga, van televisiemaker Annefleur Schipper en 3FM-dj Vera Siemons. Tijdens het bijwonen van een liveshow leerde hen like-minded mensen kennen, waarvan hen er nu nog drie regelmatig spreekt; vaak wel twee keer in de week.

Davina is zelf trouwens nooit uit de kast gekomen, omdat er nooit een kast voor hun was. “Mensen zien het altijd wel denk ik. Ik ga het ook niet zeggen. Dan maak je het zelf weer een ding, terwijl het geen ding hoeft te zijn,” zegt hen nuchter.

Regenboogcommunity

Er is in Westland nog een plek voor vragen over seksuele diversiteit: de bibliotheek in Naaldwijk. Elke eerste woensdagavond van de maand is er een inloopspreekuur. Hier kunnen zowel jongeren als hun ouders terecht. Frankena: “Soms is het fijn om even met iemand te kunnen sparren.”

Zo ontstaat er langzaam maar zeker een regenboogcommunity in Westland. Jaco: “Er zijn veel meer regenboogjongeren in Westland, alleen hebben die de weg nog niet gevonden of de stap niet durven zetten.”

Als we massaal de regenboogvlag achter ons raam ophangen, geeft dat veel jongeren misschien de moed om dat wél te doen. Of in elk geval de bevestiging dat ze veilig en welkom zijn in het Westland. Dat vindt Jaco, die al vijfentwintig jaar met de Westlandse jeugd werkt, sowieso belangrijk: “Nu gaat het om dit onderwerp, maar een jongere kan ook over andere dingen stoeien. En ook dan zijn ze welkom om contact te leggen met jongerenwerk.” 

Ontmoetingsavonden

Ben je tussen de 12 en 23 jaar en heb je interesse in de ontmoetingsavonden van Vitis Welzijn? Bel dan naar Jaco Lemckert, 06-53529192 of mail hem via jongerenwerk@vitiswelzijn.nl.

Scholen

Uit onderzoek blijkt dat LHBTIQ+-leerlingen zich vaker geaccepteerd en meer thuis voelen op scholen met een GSA. Meer info of een kennismakingsgesprek? Kijk op https://cochaaglanden.nl/gsa/.