D66 vraagt zich af waar de Westlandse regenboogvlaggen zijn

Politiek
Afbeelding
(Foto: Pexels)

D66 Westland wil weten wat het college de afgelopen 12 jaar heeft bereikt op het gebied van lhbti-beleid. 

In 2011 sloot Westland zich aan bij het Koplopersprogramma (nu Regenboogsteden) en daaruit krijgt de gemeente jaarlijks € 20.000 voor het uitvoeren van lhbti+-beleid. In een motie van 9 november 2022, ingediend door D66 Westland, PvdA Westland en GroenLinks Westland, heeft de raad uitgesproken regenboogsymbolen te willen plaatsen op meer plekken in de gemeente. Hierbij werd gedacht aan regenboogpaden, regenboogvlaggen of verkeerslichten bij voetgangersoversteekplaatsen. “Om een of andere reden is de motie nog niet uitgevoerd,” aldus D66 Westland.

Komende vrijdag 29 september tekenen 55 Regenboogsteden een  intentieverklaring waarmee deze gemeenten aangeven zich actief in te zetten op het gebied van lhbtiq+-personen. De ambities uit de verklaring worden omgezet naar lokaal beleid en een lokaal meerjarenplan. D66 Westland wil weten of er ook een Westlandse handtekening onder de verklaring komt te staan.  

In het lokale beleid staat dat de gemeenten het regenboogbeleid willen opnemen in de bestaande plannen en willen laten aansluiten bij lokaal beleid, zoals over veiligheid en het voorkomen van problemen bij jongeren en gezondheid. “In dat licht is het vreemd dat op de recent door Westland gelanceerde website www.hulpzoekerwestland.nl geen enkele informatie te vinden is voor lhbtiq+-personen die hulp zoeken of nodig hebben op het gebied van zorg en welzijn, onveilige en crisissituaties, jeugd en gezin, en ontspanning en ontmoeting”, schrijft D66 Westland. De fractie ziet dit het liefst zo spoedig mogelijk hersteld. 

Tot slot wil de fractie weten welke planning het college aanhoudt voor het komen tot een lokaal meerjarenplan op het gebied van lhbti+-beleid.