40 alcoholvrije jongerenfeestjes, eerste bij S.V. Honselersdijk

Cultuur
'Muziek erin, lichten aan en feesten maar!'
'Muziek erin, lichten aan en feesten maar!' (Foto: Vitis Welzijn)

Het wordt hoog tijd voor een stapavond voor de jeugd van 13-16 jaar. Dat vinden Rick Kuiper en Luuk van der Lugt, twee enthousiaste jongeren, die zich voorbereiden op de eerste editie van Canteen, op vrijdag 17 november in de voetbalkantine van S.V. Honselersdijk.

Honderd procent feest, nul procent alcohol. Dat is de essentie van Canteen. Een stapavond speciaal gericht op jongere tieners, in het leven geroepen vanuit de behoefte aan een te gek feest in een verantwoorde sfeer. Jongeren in de leeftijdsfase van 13 tot en met 16 jaar zijn te oud voor de jeugddisco en te jong voor het ‘echte’ uitgaansleven. En toch houden ook zij van een feestje, aldus Rick Kuiper en Luuk van der Lugt.

Samen met een Westlandse ondernemer hebben we bedacht dat we veertig keer per jaar een leuk feestje moeten organiseren

 “Voor deze doelgroep is er simpelweg geen plek om samen te komen en een geweldig feest te vieren”, geeft Rick Kuiper aan, die samen met Luuk als vrijwilliger deel uitmaakt van het organisatieteam van het grootschalige tienerfeest Go Glow dat komende februari plaatsvindt. “Samen met een Westlandse ondernemer hebben we bedacht dat we veertig keer per jaar een leuk feestje moeten organiseren waar Westlandse tieners naar toe kunnen.”

Een goed feest vraagt natuurlijk om een goede feestlocatie. Bij de initiatoren kwamen al snel de sportkantines in beeld. “Want dat is een omgeving waar jongeren relatief veel tijd doorbrengen. Niet alleen zijn sportkantines vertrouwd terrein, deze ruimtes zijn ook nog eens heel geschikt om een leuk en gezellig feestje te bouwen.”

Losgaan

Canteen geeft 13-16 jarigen plek om elkaar te ontmoeten en biedt ze de kans om kennis te maken met het feestleven in Westland. “Ze kunnen ervaren hoe dat nou werkt: ‘losgaan’ op dikke beats”, vervolgt Luuk van der Lugt, die samen met zijn tweelingbroer Tim het DJ-duo Double Trouble vormt.

In het reguliere uitgaansleven krijgen tieners te maken met allerlei verleidingen, omdat uitgaan bijna altijd gekoppeld is aan alcohol. “Onze feestjes zijn allemaal alcoholvrij. Er wordt geen alcohol geschonken, maar daar zetten we een gave line-up met deejay’s tegenover. Zo zullen DJ Klex en DJ Dunc de vetste mixen door de zaal heen gaan blazen en op die manier zorgen voor een uitgaansroes. Natuurlijk kruipen mijn broer en ik ook als dj achter de draaitafel.”

Iedere week

Westlandse sportclubs omarmen het idee volgens Rick en Luuk van harte. Het is de bedoeling dat Canteen iedere week een andere verenigingskantine aandoet. “Muziek erin, lichten aan en feesten maar.”
Het duo mikt op een laagdrempelig feest, waarbij zoveel mogelijk 13-16 jarigen een kijkje komen nemen. De prijs voor een kaartje is een ‘meevaller’: 5 euro. “De kaartverkoop is inmiddels gestart via onze Instapagina ‘canteen4party’ en het gaat hard. Omdat we de eerste editie intiem willen houden, is er een beperkt aantal kaarten beschikbaar.”

Jongeren zelf

Het initiatief voor Canteen gaat van jongeren zelf uit. “Mooi om te zien”, vindt Jaco Lemckert, teamcoördinator Jongerenwerk bij Vitis Welzijn. “Een feest voor en door jongeren waar nix de afspraak is, kan het alleen maar toejuichen!”