Rene en Ramona verhuizen van Naaldwijk naar Frankrijk om een eigen camping te runnen

Cultuur
Isabel (7), Ramona (35), Hugo (4), Rene (36) en Julia (2).
Isabel (7), Ramona (35), Hugo (4), Rene (36) en Julia (2). (Foto: Debbie van Eijk)

Deze kerst is de laatste die Rene en Ramona uit Naaldwijk met hun drie kinderen doorbrengen in het Westland. Op 2 januari 2024 emigreert het gezin naar Frankrijk, om daar hun eigen camping te runnen: Domaine Les Voisins. Deze decembermaand nemen ze afscheid van hun familie en vrienden, maar natuurlijk niet voorgoed: “Als we de tijd hebben komen we volgend jaar terug om het hier te vieren.”

Het is een familietraditie: elk jaar met Kerstmis vragen de ouders van Rene Wauters (36) wat hij volgend jaar wil bereiken, én wat hij het afgelopen jaar heeft bereikt. Dat is dit jaar nogal wat.

Al járen dachten Rene en zijn vrouw Ramona erover om hun eigen camping te beginnen in Frankrijk. Daarbij werden ze geïnspireerd door Het AVROTROS-programma ‘Ik vertrek’. Grappig genoeg hebben ze elkaar achttien jaar geleden ook ontmoet op een Franse camping.

Roeping

Wat hen trekt: het geluk dat ze zagen bij deelnemers van ‘Ik vertrek’ als het runnen van hun eigen onderneming in het buitenland. Ook hopen ze, als eigenaren van familiecamping Domaine Les Voisins, meer tijd door te brengen met hun kinderen, Isabel (7), Hugo (4) en Julia (2). En voor Rene, die net als Ramona uit een ondernemersgezin komt, is een eigen bedrijf altijd al een roeping geweest.

Het idee speelde al ruim twee jaar toen het stel in januari dit jaar besloot de knoop door te hakken. Rene: “We zeiden tegen elkaar: het is nu of nooit.” 

Lijstje

Toen de spreekwoordelijke kogel eenmaal door de kerk was, besloten ze er ook echt voor te gaan. “Een week later stond ik bij mijn baas en kondigde ik mijn ontslag aan. Dat maakte het echt.” 

Er werd een lijst gemaakt met twintig mogelijke adressen in Frankrijk. Ze namen vier weken vrij in het voorjaar, rondom de meivakantie, om met de kinderen door Frankrijk te trekken. Domaine Les Voisins was als allerlaatste op de lijst toegevoegd, maar ze bezochten deze camping als eerste. Ramona: “We kwamen daar aan en we waren meteen verliefd. De sfeer van die locatie gaf mij een gevoel van thuiskomen; door de natuur, de stijl van het huis en de landelijke omgeving zag ik ons hier zo wonen.”

Vergeleken bij Les Voisins viel elke andere locatie in het niet. En dus was de keuze snel gemaakt.

Het ligt op een plek die helemaal omheind is. In een idyllische omgeving met zonnebloemvelden

Met hun camping richten de kersverse ondernemers zich tijdens de schoolvakanties op ouders met kinderen. Als ouders van drie weten Rene en Ramona maar al te goed hoe heerlijk - en onmogelijk - het voor hen soms kan zijn om echt even te ontspannen op vakantie. Bij Domaine Les Voisins kan dat. Rene: “Het ligt op een plek die helemaal omheind is. In een idyllische omgeving met zonnebloemvelden. Geniet als ouder van een ontspannen moment met een borrel of tijdens het diner terwijl je uitkijkt over de vrolijk spelende kinderen; we serveren heerlijke gerechten met verse streekproducten. Omdat we ons richten op gezinnen maken de kinderen ook veel vriendjes en vriendinnetjes. Het bestaat bijna niet dat je op vakantie een boek kan lezen, maar bij Domaine Les Voisins is het mogelijk.” Ramona vult aan: “Het wordt een plek waar je terug wilt komen. Buiten het hoogseizoen is het een heerlijke plek voor rustzoekers.”

Kinderen betrekken

Rene komt oorspronkelijk uit Bergen in Noord-Holland, maar toen hij met Ramona - die al dertig jaar in Naaldwijk woont - ging samenwonen in de Naaldwijkse Kerkstraat, werd hij meteen opgenomen in haar vriendengroep, die ooit ontstond in een typisch Westlands ‘hok’.

Ze verhuisden naar de Bereklauw in Naaldwijk, waar ze drie kinderen kregen en heerlijk woonden. Maar: “Met elke dag van 9 tot 5 werken, veel filerijden en de kinderen naar de opvang, misten we toch iets.”

Bij hun eigen onderneming kunnen ze de kinderen actief betrekken. Dat doen ze nu al: “Isabel is ook haar eigen onderneming begonnen nu. Ze wilde een stuiterballenmachine op de camping en houdt alles netjes bij in een boekje.”

Met Oud & Nieuw geven we een groot afscheidsfeest

Op vrijdag 1 december kon de champagne worden ontkurkt: sinds dat moment zijn Rene en Ramona officieel de nieuwe eigenaren van de camping. 2 januari laten ze het Westland achter zich en vertrekken naar het zuiden. De eerste periode zullen ze vooral op elkaar aangewezen zijn, maar dat vinden ze geen probleem. Ramona: “Onze samenwerking gaat heel natuurlijk.” Rene: “Ik denk dat het alleen maar van toegevoegde waarde is dat we elkaar door en door kennen.”

Rustig zullen ze het in elk geval niet krijgen: de eerste boekingen stromen nu al binnen.

Met Oud & Nieuw geven ze een groot afscheidsfeest voor hun vrienden en familie. Het afscheid is gelukkig niet voorgoed. Rene: “Als wij de tijd hebben komen we terug om hier kerst te vieren, of misschien halen we ze wel allemaal daarnaartoe!”

Meer info over de camping van de familie Wauters vind je op www.lesvoisins.info.