Aad Verduijn heeft het Westerlicht gezien met Westland Horti Tours

Cultuur
Aad Verduijn in zijn kantoor bij een kast vol overwegend buitenlandse bedankjes voor de leerzame rondleidingen.
Aad Verduijn in zijn kantoor bij een kast vol overwegend buitenlandse bedankjes voor de leerzame rondleidingen. (Foto: Rianne Dekker)

De cijfers over 2023 liegen er niet om. Rond de tweehonderdvijftig rondleidingen mocht Aad Verduijn vorig jaar geven met zijn Westland Horti Tours. De geboren en getogen Westlander gebruikt zijn jarenlange verbondenheid met de tuinbouwsector om het publiek kennis te laten maken met deze branche. Inmiddels verschijnt op het zakelijke social media platform LinkedIn ook “Aad’s weetje”, waarin hij zijn tuinbouwkennis nog eens extra profileert.

Glastuinbouw

Door Rianne Dekker

Negen jaar geleden waagde Aad de sprong in het diepe. Na een dienstverband van 27 jaar als technische man bij Gebroeders Boekestijn in De Lier en daarna nog jaren in de verkoop van hogedrukverneveling bij Stolze in Maasdijk, begon hij voor zichzelf met Westland Horti Tours.

Westerlicht

“De kip met de gouden eieren” noemt hij zijn geesteskind. Zijn clientèle bestaat voor 95% uit klanten uit het buitenland. Studenten van universiteiten uit Korea, Japan, China of België, of buitenlanders die over komen om te zien hoe de Nederlanders hun fameuze glastuinbouw bedrijven. 

Ik laat zien wat er in de Glazen Stad gebeurt, ik wil geen reisbureau zijn

Ook worden nieuwe medewerkers die meer over de tuinbouw moeten weten een ochtendje met Aad meegestuurd. “Maar business to business, geen toerisme. Ik laat zien wat er in de Glazen Stad gebeurt, ik wil geen reisbureau zijn”, benadrukt deze. Aan de hand van een klapper met sheets (“Dat is mijn laptop”) geeft hij informatie over hoe het eraan toegaat in de kas. Dit varieert van beregening tot het vangen van ongedierte met een drone en een robot-in-de-maak om tomaten te plukken. Daarna gaat hij met de groep de kas in om het verhaal visueel te maken. Bijvoorbeeld de belichting, die een paarse gloed boven de kassen veroorzaakt, komt dan ter sprake op Aad’s eigen Westlandse wijze: “Jullie kennen allemaal misschien wel het Noorderlicht? Wij hebben hier het Westerlicht!”

98 leuk

Dat de rondleidingen aanslaan, blijkt wel uit het feit dat groepen ook weer terugkomen. Door mond-tot-mondreclame en internet weet men Aad inmiddels veelvuldig te vinden. “Als ik gezond mag blijven wil ik dit wel tot mijn 80-ste blijven doen, ik krijg er energie van. Van de honderd groepen zijn er zeker 98 leuk!” Die groepen begeleidt hij niet alleen onder de vlag van Westland Horti Tours. Aad is ook één van de drie vaste gidsen bij het World Horti Center, waar hij vorig jaar circa zestig rondleidingen deed. Tevens benut hij zijn technische tuinbouwkennis om zelf dingen te ontwerpen. 

Het mooie vind ik, dat over alles wat in kassen zit is nagedacht

In zijn strategisch gelegen kantoor aan de voet van Transportcentrum Westland staat bijvoorbeeld een demo van een zelf ontworpen systeem om het waterpeil in silo’s aan te geven. “Ik ben geen kweker, heb geen groene vingers, maar heb wat met techniek. Het mooie vind ik, dat over alles wat in kassen zit is nagedacht.” Aad verhuurt zich nog een dag per week als verkoper van hogedrukverneveling aan een wereldwijd marktleider op dat gebied in Etten-Leur. Dan ook zijn voorzitterschap van Stichting De Zaaier in ogenschouw nemend, waarvoor hij voor de 27ste keer naar Congo gaat, is er eigenlijk maar één conclusie te trekken. “Ik ben bijna nooit thuis, mijn werk is mijn hobby”, bevestigt Aad.

Topsport

De inmiddels 68-jarige routinier zegt vooral trots te zijn dat hij de ambassadeur van de glastuinbouw en het Westland mag zijn. “Ik vraag tijdens een rondleiding altijd aan de mensen: “Waarom kom je hiernaartoe?” Omdat de Nederlandse glastuinbouw als nummer 1 wordt gezien en daar draagt het Westland ook zijn steentje aan bij. Er bestaat een stereotiep beeld van Westlanders, die op klompen of met kaplaarzen aan vergif lopen te strooien en energie vernietigen. Het tegenovergestelde is waar. Er is hier een hoop innovatie aanwezig. Hier wordt topsport bedreven en als ze er niet 100% voor gaan, overleven ze niet.”