Pijlers van de samenleving: ‘Een zuurtje en een zoetje’

Zakelijk
Liesbeth Boekestein is geboeid door de kracht van de Nederlandse tuinbouw.
Liesbeth Boekestein is geboeid door de kracht van de Nederlandse tuinbouw. (Foto: Wolfgang van der Hoek)

Liesbeth Boekestein (73) is gids bij Tomatoworld in Honselersdijk. Dat past bij haar, want communicatie en goed eten lopen als een rode draad door haar leven. “Ik sta erg voor duurzame en gezonde producten en voor de Westlandse kracht.”

Door Linda van der Klooster

Liesbeth Boekestein is sinds zes jaar gids bij Tomatoworld. “Het is een educatief belevingscentrum over de glastuinbouw met de kas als Fieldlab”, vertelt Liesbeth. “We geven informatie over de tomaten: het verhaal van het zaadje naar het product. Daarnaast vertellen we over de aarde en thema’s als Nederlandse tuinbouw en duurzaamheid. We laten zien wat er tegenwoordig allemaal kan in de kassen met de huidige techniek.”

De gidsen van Tomatoworld ontvangen veel verschillende groepen bezoekers. “Van basisschoolleerlingen tot studenten van bijvoorbeeld de Universiteit van Wageningen, en van telers tot aan delegaties uit de hele wereld. Op dit moment zien we ook veel groepen uit Aziatische landen, die belangstelling hebben voor telen onder glas. Westland is een voorbeeld in de wereld, van technische knowhow en de drive om steeds weer nieuwe ontwikkelingen toe te passen om een gezond en duurzaam product aan de consument te kunnen leveren.”

Internationaal

Liesbeth is in Westland geboren en getogen. “Ik ben geen tuindersdochter, maar door mijn werk ben ik wel de tuinbouw ingezogen en het boeit me nog steeds enorm. Het grootste deel van mijn werkzame leven werkte ik bij onder andere The Greenery en Koppert Cress. Ik hield me bezig met verkoop en communicatie over het product. Dat hebben we internationaal tot ontwikkeling gebracht.”

Na mijn pensionering kwam ik in een ontzettend groot zwart gat terecht

De laatste tien jaar voor haar pensioen zorgde Liesbeth dat grote restaurants uit de hele wereld de producten van Koppert Cress leerden kennen. “Na mijn pensionering kwam ik in een ontzettend groot zwart gat terecht. Toen kwam ik gelukkig iemand tegen die me vroeg mee te helpen aan het opzetten van een tentoonstelling over tomaten in de Kunsthal, in 2015. Daar ben ik daarna jarenlang gids gebleven. Ook ben ik nu gids in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Uiteindelijk ben ik, via via bij Tomatoworld terecht gekomen.”

Voor elke doelgroep hebben de gidsen van Tomatoworld een programma, aangepast op interesse en beschikbaar in verschillende talen. “Ik kan de rondleiding verzorgen in het Nederlands, Engels en Duits, maar we hebben ook gidsen die Frans, Spaans en Chinees spreken. Bepaalde periodes in het jaar is het drukker, voornamelijk rond de zomervakantie. Dan ben ik minimaal twee keer een dagdeel per week bezig voor Tomatoworld.”

Uitserveren

Liesbeth verzorgt ook regelmatig de Westland Safarireizen met een oldtimer bus. “Ook wil ik vaker als vrijwilliger mee met bootreizen van De Zonnebloem. Vorig jaar deed ik aan boord van alles: mensen ondersteunen, in de keuken werken, de gasten uitserveren. Na afloop ben je kapot, maar het is fantastisch.”

Mijn favoriete tomatenras is toch het honingtomaatje

Lekker en gezond eten is een liefhebberij van Liesbeth. “Ik heb veel interesse in ontwikkelingen binnen de gastronomie. Natuurlijk eet ik ook graag tomaten. Mijn favoriete tomatenras is toch het honingtomaatje. Die hebben we niet in de kas, maar wel andere varianten met de juiste verhouding tussen een zuurtje en een zoetje. De sterkte van de schil, de beet, die bepaalt ook mede de smaakbelevenis van een tomaat. Ik eet ze het liefst met een simpele dressing van een echt goede olie en met azijn of citroen en verse basilicum.”

Niet iedereen houdt van tomaten. Dat begrijpt Liesbeth wel. “Tomaten hebben een specifieke eigen smaak. En die is met name voor kinderen afwijkend. Ik hoor dus vaak ‘ik lust het niet’. Dan vraag ik of ze wel pizza lusten of pasta met rode saus. Dat eten ze dan meestal wel.”

Variëteiten

In januari begint het nieuwe teeltseizoen bij Tomatoworld. De zaadjes van de diverse tomaten worden opgekweekt bij een Westlands plantenkwekerij, en als de planten groot genoeg zijn, komen ze richting Tomatoworld. “We hebben veel verschillende variëteiten. Deze zomer waren het 31 soorten, met bruine, paarse, hele grote en hele kleine tomaten. Tomatoworld is een demonstratiekas en fieldlab. Normale telers hebben twee à drie rassen. Wij hebben er veel meer en dat is mooi om te zien en te proeven.”

Normale telers hebben twee à drie rassen. Wij hebben er veel meer

Zo blijft communicatie de rode draad in Liesbeths leven. “Uiteraard vooral de communicatie over land- en tuinbouw, en in het bijzonder gericht op groenten en fruit. Dat is ook leuk omdat het producten zijn die je kunt eten. Want eten gaat ook als een rode draad door mijn leven. Ik sta erg voor duurzame en gezonde producten en voor de Westlandse kracht. Alle problemen steeds maar overwinnen. Fantastisch! Dat verhaal wil ik blijven vertellen zolang het kan.”

Een groep toespreken of liever één-op-één-contact? Vrijwilligerswerk is er in alle soorten en maten. Kijk op www.westlandvoorelkaar.nl.