Aantal zonnepanelen in Westland hardst gegroeid van de regio

Duurzaamheid
Afbeelding
(Foto: Archief/Patrick Wanders)

Uit recent onderzoek van Independer, op basis van CBS-gegevens, blijkt dat het aantal woningen met zonnepanelen op het dak in Zuid-Holland in 2,5 jaar tijd ruim verdubbeld is (+120,4%). Deze toename is zelfs de sterkste van heel Nederland. In Westland rijst de toename helemaal de pan uit: hier doen we het beter dan alle buurgemeenten.

In Albrandswaard steeg het aantal woningen met zonnepanelen het sterkst, met maar liefst 202,8%. Ook in Krimpen aan den IJssel (+190,6%) en Krimpenerwaard (+174,4%) kiezen steeds meer bewoners voor zonne-energie. Daarentegen bleef de toename in Zoeterwoude beperkt tot 71,4%.

In Westland steeg het aantal zonnepanelen met 144,9%, van 7135 in 2020 naar 17472 woningen in 2023.

Provincie

Op provinciaal niveau heeft 22,3% van de woningen zonnepanelen, wat lager is dan het landelijk gemiddelde van 30,2%. Lansingerland voert de lijst aan met 48% van de woningen met zonnepanelen, gevolgd door Hardinxveld-Giessendam (46,5%) en Goeree-Overflakkee (46,5%). Rotterdam blijft achter, met slechts 8,8% van de woningen met zonnepanelen, het laagste percentage in de provincie.

Grote steden

Volgens energie-expert Joris Kerkhof lopen grote steden vaak achter door meer huurwoningen en complexere installaties op hoogbouw. Ook beschermde stadsgezichten spelen hierbij een rol.

Voor wie zonnepanelen heeft of overweegt, is het belangrijk om te kijken naar een dynamisch contract. Bij deze contracten wordt de opgewekte stroom direct gesaldeerd in plaats van over een heel jaar. Dit kan invloed hebben op de terugleververgoeding en het opladen van elektrische auto’s op momenten van lage stroomprijzen.