Burgemeester Arends: Lierse intocht zonder ‘ernstige wanordelijkheden’

Nieuws
Bouke Arends.
Bouke Arends. (Foto: Gemeente Westland)

De intocht van Sinterklaas in De Lier is zonder ‘ernstige wanordelijkheden’ gevierd. Die conclusie trekt burgemeester Bouke Arends aan het einde van de middag.  

“De Sinterklaasintocht in De Lier en daarmee samenhangende demonstratie van Kick Out Zwarte Piet hebben zonder ernstige wanordelijkheden plaatsgevonden”, aldus de Arends. “Wel moest de politie/ME in actie komen richting tegendemonstranten omdat zij de demonstranten van KOZP op de door de gemeente aangewezen demonstratielocatie bekogelden met eieren en vuurwerk. Mijn dank en waardering voor de politie, het organiserend comité van de intocht in De Lier, boa’s, beveiligers en medewerkers van de gemeente, die ervoor hebben gezorgd dat zowel de intocht als de demonstratie vandaag veilig konden doorgaan. Want dat is waar alle inzet op gericht is geweest.”

De Lier was zaterdagmiddag het toneel van een confrontatie tussen demonstranten. Kick Out Zwarte Piet en Extinction Rebellion waren naar De Lier gekomen om te demonstreren tegen Zwarte Piet. Daarvoor hadden zij een vergunning. Voorstanders van Zwarte Piet kwamen op de demonstratie af en bestookten de demonstranten met vuurwerk, eieren en tomaten. 

De politie, die in grote getale aanwezig was in het Westlandse dorp, probeerde de twee groepen zoveel mogelijk uit elkaar te houden. Daarbij werden rake klappen uitgedeeld aan de voorstanders van de zwart geschminkte Piet.

In totaal werden negen mensen gearresteerd. Vier daarvan waren ‘s morgens al opgepakt omdat ze beveiligingscamera’s in de Hoofstraat hadden besmeurd met peurschuim.