De Lier in landelijke media, KOZP voelde zich ‘erg onveilig’

Nieuws
KOZP-aanhangers demonstreren in De Lier, zaterdag 18 november.
KOZP-aanhangers demonstreren in De Lier, zaterdag 18 november. (Foto: ENDEMEDIA.NL)

Behalve in De Lier verliepen alle Westlandse Sinterklaasintochten van vandaag - de Goedheiligman kwam ook aan in Monster, Poeldijk, Naaldwijk en Honselersdijk - zonder incidenten. Hoewel burgemeester Bouke Arends in een officieel statement liet weten dat er deze zaterdag geen ‘ernstige wanordelijkheden’ hebben plaatsgevonden in De Lier, zijn de ongeregeldheden daar wel landelijk in beeld. 

De voorman van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gaf na afloop tegen AD aan zich "erg onveilig" te hebben gevoeld tijdens het demonstreren. Op social media wordt negatief gereageerd op de aanhouding van een pro-Zwarte Piet-demonstrant.

Krantenkoppen

"Racisten belagen vreedzame KOZP-demonstranten in De Lier, ME komt in actie tijdens kinderfeest", kopt BNN Vara vandaag. RTL Nieuws wijdt een apart kader aan de Sinterklaasintocht in het Westlandse dorp, in een artikel over de landelijke Sinterklaasintocht: "In Gorinchem is de intocht rustig verlopen, maar in De Lier, in het Westland, zijn demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) onthaald met vuurwerk. Ook zijn ze met eieren bekogeld", zo schrijft RTL.

PZC kopt als volgt: "De Lier likt wonden na onstuimige intocht vol vuurwerk: ME leidt KOZP het dorp uit, 9 arrestaties". Nederlands Dagblad schrijft: "Betogers van Kick Out Zwarte Piet zwaar belaagd in plattelandsgemeente De Lier", en concludeert in het artikel dat "de strijd tegen de zwart geschminkte piet" zich verplaatst heeft "van stad naar platteland".

Arrestatie

Een filmpje op X (voorheen Twitter) van een ANP-fotograaf, waarop de arrestatie van een pro-Zwarte Piet-demonstrant te zien is - door undercoveragenten in burger -, heeft in enkele uren al meer dan 4.700 weergaven en meerdere reacties, die zich bijna unaniem richten tégen de arrestatie. Sommige X-gebruikers noemen KOZP ‘de uitlokkers’. Een enkeling post: "Heel goed". 

In totaal zijn er vandaag negen aanhoudingen verricht, onder meer vanwege het besmeuren van politiecamera’s in de Hoofdstraat.

Reactie KOZP

AD.nl heeft na afloop van de Sinterklaasintocht gesproken met Jerry Afriyie, de voorman van KOZP. Hij zou hebben gezegd dat de gemeente en de politie het demonstratierecht van KOZP niet heeft kunnen beschermen, "en daarom had de sinterklaasintocht in het Zuid-Hollandse De Lier afgeblazen moeten worden." Want: "Demonstratierecht gaat bóven het plezier hebben van Sinterklaas", omdat het niet in de grondwet staat "dat Sinterklaas gevierd moet worden". Ook zegt Afriyie tegen AD dat de aanhangers van KOZP zich "erg onveilig" voelden en dat een van de activisten "een snee in het gezicht" opliep.