Deze bekende Westlandse uitdrukking krijgt zijn eigen bier

Nieuws
Westlandse brouwers Marty Olsthoorn (link) en Ad Zwinkels (rechts) presenteren hun ZWOL Plukkie Al?-lentebier.
Westlandse brouwers Marty Olsthoorn (link) en Ad Zwinkels (rechts) presenteren hun ZWOL Plukkie Al?-lentebier. (Foto: PR)

Het is misschien wel de bekendste Westlandse uitdrukking: Plukkie al? Sinds deze week is dit niet meer een manier om te vragen hoe het met iemand is, maar is het ook de naam van een nieuw, lokaal bier, speciaal voor de lente.

Het stond vast dat de brouwers Ad Zwinkels en Marty Olsthoorn van Westlandse Bierbrouwerij ZWOL de naam ‘Plukkie Al?’ zouden gebruiken voor een biertje. “Wij geven al onze bieren typisch Westlandse namen, zoals Barre Mannen, Afterbakkie en Goed Te Doen,” aldus Olsthoorn. “Plukkie Al moest absoluut aan het rijtje worden toegevoegd, maar het was wachten op het juiste bier.”

Dat juiste recept kwam van collega Ad. “Ons nieuwe bier is een friszoet lentebier,” aldus de maker. “De toevoeging van een beetje vers geplukte lentebloesem maakt het bier uitermate geschikt voor dit seizoen. We hebben het alcoholpercentage van het bier relatief laag gehouden, maar de smaak is er niet minder om.”

Plukkie Al? is inmiddels het achtste speciaalbier van de Westlandse brouwers, waardoor ze nu een mooi assortiment hebben. “Voor elk wat wils,” aldus Marty Olsthoorn. De Westlanders zijn nu bijna 2,5 jaar bezig en zien de vraag naar hun lokale brouwsels nog steeds groeien. Zwinkels: “Vrijwel alle slijterijen in de regio verkopen ons bier en ondanks actieve tegenwerking van grote brouwerijen zetten gelukkig ook steeds meer Westlandse cafés en restaurants ZWOL op de kaart.”


Foto: Brouwerij Zwol

Terug naar Plukkie Al; als lentebier is dit nieuwe bier slechts tijdelijk verkrijgbaar. “We brouwen het eenmalig in het voorjaar,” aldus Zwinkels, “dus op is op. Maar als het bier in de smaak valt, maken we voor de lente van 2025 natuurlijk weer een nieuwe Plukkie Al!”

Wie wil proeven, kan op zaterdag 20 april terecht bij Mitra Monster en de Westlandse Wijn- en Bierboutique in Naaldwijk, waar de brouwers zelf aanwezig zijn om toelichting te geven bij hun brouwsels.