Rondje De Heul op 2 juni: ‘Iedereen mee op stap’

Nieuws
V.l.n.r: Roel Batist, Bram Damen, Kees Jongerius, Ada Tangel en Marije Helleman.
V.l.n.r: Roel Batist, Bram Damen, Kees Jongerius, Ada Tangel en Marije Helleman. (Foto: PR)

Dorpshuis Kastanjehof, Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck, OMNI-vereniging Quintus, Scouting Kwintsheul en Vitis Welzijn slaan de handen ineen voor een nieuw initiatief: ‘Rondje De Heul’. Onder het motto ‘Iedereen mee op stap’ nodigen zij jong en oud uit voor een feestelijke rondgang door Kwintsheul op zondag 2 juni, van 13.00 uur tot 16.00 uur.

“Een stempeltocht langs unieke plekken in Kwintsheul waar mensen elkaar ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen, dát is Rondje De Heul! Verbinding staat centraal”, zegt sociaal makelaar Bram Damen, die de eerste aanzet gaf tot deze speciale toermiddag.

Sociale samenhang

Een sterke sociale basis bevordert sociale samenhang in dorpen en buurten. Het verenigingsleven en omzien naar elkaar spelen daar een vitale rol in. Voor buren die elkaar meer ontmoeten wordt de drempel die er kan zijn om hulp te vragen of aan te bieden steeds lager. Toch hebben veel mensen minder contact met anderen dan ze zouden willen. Maar verandering doorvoeren: hoe doe je dat? De organisatie van ‘Rondje De Heul’ haakt daarop in.

“Het kleine dorp Kwintsheul laat op 2 juni zien waarin het groot kan zijn”, aldus Marije Helleman, jeugdvoorzitter van Quintus Badminton. “De Heul heeft een rijk verenigingsleven, met een ruim activiteiten- en sportaanbod voor alle leeftijden. Alleen Quintus al bestaat uit zeven zelfstandige afdelingen: badminton, gym, handbal, jeu de boules, tennis, voetbal en volleybal. Tijdens ‘Rondje De Heul zetten wij een middag lang de vele mogelijkheden om anderen te ontmoeten en om zelf actief te zijn extra in de schijnwerpers. We moedigen inwoners aan samen te komen, samen iets te ondernemen waar je energie van krijgt.”

“Scouting Kwintheul organiseert jaarlijks een open dag”, vervolgt Roel Batist. “In 2024 laten we die samenvallen met ‘Rondje De Heul’. Zo hopen we een wat breder publiek te bereiken. We laten zien waarom scouting zo leuk is. Rond het clubgebouw aan De Raaphorst kunnen bezoekers onder andere leren touwen knopen of zelf een broodje bakken boven een kampvuur.”

Aandacht vestigen op een mooi en bijzonder stukje Westland. Met precies die insteek doet Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck mee. “Bij ons is vrijwel de gehele geschiedenis van de Westlandse druiventeelt vertegenwoordigd”, geeft Ada Tangel aan. “De kwekerij bestaat uit acht druivenkassen, een watertoren, twee ketelhuizen met schoorstenen en een fruitmuur. De oude tuinderswoning uit 1729 is uniek. Deze wordt op 2 juni ook opengesteld. Tijdens ‘Rondje De Heul’ verzorgen onze vrijwilligers doorlopend informatieve rondleidingen. Verder kunnen mensen Oud Hollandse spelletjes spelen en speciaal voor de allerkleinsten staat er een springkussen.”

Culturele activiteiten

Ook in Dorpshuis Kastanjehof is er extra vertier. “In de grote zaal treedt een zevenkoppige bluesformatie op, in de kleine zaal is het voor kinderen mogelijk om een vogelhuisje of stokpaardje te maken en buiten kunnen mensen zich laten verrassen door de zomerse klanken van muziekvereniging St. Gregorius”, somt Kees Jongerius op.

De culturele en kunstzinnige activiteiten tijdens Rondje De Heul worden mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen in het kader van de regeling Kleine Culturele Initiatieven (KCI) van gemeente Westland die door Westland Cultuurweb wordt uitgevoerd.

Tijdens ‘Rondje De Heul’ zijn er geen markeringen langs de weg. “Op die manier kun je een eigen invulling geven aan de route je die wilt lopen, fietsen óf varen. Want Kwintsheul per Westlandse schuit verkennen is ook een optie”, aldus het organisatiecomité.

Een gratis start/stempelkaart afhalen kan op 22 mei van 19.00 tot 20.00 uur op het sportcomplex van Quintus. Op 23 en 30 mei van 9.00 tot 12.00 uur bij het Buurt Informatiepunt in Dorpshuis Kastanjehof. Of op 2 juni vanaf 12.30 uur op het plein naast de supermarkt. Een volle stempelkaart wordt beloond met iets lekkers!