Frank en Ineke maken kunst en cultuur toegankelijk voor iedereen

Nieuws
Frank van Veen en Ineke van der Zeijden bij het restaurant Brownies&Downies.
Frank van Veen en Ineke van der Zeijden bij het restaurant Brownies&Downies. (Foto: Justin Manders)

Cultuurverbinders Frank van Veen en Ineke van der Zeijden organiseren al tientallen jaren uiteenlopende evenementen in het Westland en omgeving. Zo hopen ze kunst en cultuur voor iedereen in de regio toegankelijk te maken. Maar vooral willen ze de mensen verbinden.

Door Cathelijne Beijn

De dertigste editie van Huiskamerfestival Westland van cultuurmakers Frank en Ineke is net achter de rug. Het evenement, dit keer gehouden in Maasdijk, was stijf uitverkocht. Tijdens het festival stellen bewoners hun huiskamers beschikbaar voor muziek, theater, kleinkunst, stand-up comedy of improvisatietheater. “Onder begeleiding van een gids lopen de bezoekers een uitgestippelde route”, legt Frank uit. “Zo’n achttien deelnemers per groep komen op een avond in zes verschillende huiskamers. Na afloop was er een afterparty in wijkcentrum De Prinsenhof van Vitis Welzijn, samen met de artiesten.” Tijdens de wandeling van deur naar deur ontstaan gezellige ontmoetingen. “De afwisseling in het programma maakt het leuk. De mensen vinden het geweldig, en wij ook. Want hoe kun je cultuur dichter bij de mensen brengen dan tot in de huiskamer?”

Zes evenementen per jaar

Frank is al 23 jaar cultuurverbinder, Ineke zelfs 34 jaar. Dat begon bij de Culturele Raad Monster die in 1988 werd opgericht. Het doel van Stichting Cultuurverbinders, die tot stand kwam in 2016, is het organiseren van sociale en culturele, verbindende activiteiten en samenwerken met andere organisaties. Ineke: “We organiseren zo’n zes evenementen per jaar: van het Streekbal, culturele wandelingen, dansparty’s met liveoptredens, huiskamer- en openluchtfestivals, concerten en Bosfestival, tot het Straattheaterfestival, Op Ontdekkingsreis en Verhalenmiddagen. In de programmeringen houden we rekening met alle leeftijden. Maar de meeste bezoekers zijn senioren.” Frank vult aan: “Met een divers programma willen we cultuur dichter bij de mensen brengen. We hebben geen eigen plek, dus maken we gebruik van beschikbare locaties en de omgeving, zoals het bos of het strand. Alles kan.”

Trouwe vrijwilligers

Al die activiteiten kosten natuurlijk geld, dus vraagt Frank financiering aan bij verschillende fondsen. “Maar we proberen vooral cultureel ondernemers te zijn”, zegt hij. “We vragen een klein bedrag voor tickets waar we de artiesten, catering en de locaties van betalen. Ook houden we een bedrag vrij voor bloemen voor de mensen die betrokken zijn.” Vooral de inzet van vrijwilligers is belangrijk. “We hebben een trouwe groep van zo’n twaalf vrijwilligers die ik begeleid”, zegt Ineke. “Zij lopen mee als gids, maken verslagen en foto’s van een evenement en verzorgen de catering. Deze mensen zijn voor ons onmisbaar.” Gezien de toekomst kunnen Frank en Ineke wat versterking gebruiken van jongere mensen die straks het stokje kunnen overnemen. “We zijn een gezonde stichting met prachtige culturele evenementen, en het zou mooi zijn als dat voortgezet kan worden. Dus heb je organisatietalent en zin om mee te helpen met culturele evenementen, dan is dit direct een oproep!”

Hoogtepunten

In de tientallen jaren dat Ineke cultuurverbinder is, waren er veel hoogtepunten. Maar één activiteit steekt er met kop en schouders bovenuit. “Tien jaar geleden organiseerden we een bijzondere Moonwalk in Hoek van Holland: een culturele avondwandeling in samenwerking met een landelijke stichting voor blinden en slechtzienden. Ik begeleidde twee blinde vrouwen die helemaal uit Zwolle waren gekomen. Het was een onvergetelijke ervaring.” Voor Frank was de ABBA-party in 2022 een absoluut hoogtepunt. “We hadden een groot ABBA-feest georganiseerd met workshops en een kinderkoor dat ‘I Have A Dream’ zong, samen met de ABBA Experience tribute band. Ik ben supertrots dat we dat toen allemaal voor elkaar hebben gekregen.”

Tour de ’s-Gravenzande

Op 7 juni organiseren de cultuurmakers voor het eerst een Huiskamerfestival ‘nieuwe stijl’: Tour de ’s-Gravenzande. Frank: “Winkeliersvereniging BIZ heeft ons uitgenodigd om iets voor hen te organiseren, omdat ze hoorden dat onze Huiskamerfestivals zo succesvol zijn.” In samenwerking met BIZ kunnen bezoekers straks genieten van culturele optredens in tien winkel- en bedrijfspanden en maatschappelijke locaties, zoals kinderdagverblijf Okidoki en de bibliotheek. Mensen kunnen zich nu vast aanmelden door een mail te sturen naar info@cultuurverbinders.nl. Daar kunnen ze een ticket kopen en krijgen ze alle informatie, zoals een timetable en een plattegrond. Ineke: “We broeden uiteraard nog op van alles, zoals een klassiek concert op 21 september. Hou daarom vooral onze website en Facebookpagina in de gaten.”

Meer weten? Kijk op www.cultuurverbinders.nl

Westland Cultuurweb 

Dit artikel verschijnt in een reeks artikelen gefaciliteerd door Westland Cultuurweb en Nieuwsblad Westland. Cultuurweb biedt ondersteuning aan het culturele veld van stichtingen, verenigingen, cultureel ondernemers en zelfgeorganiseerde clubs van beoefenaars. Wil je eens sparren over een toekomstgericht idee in jouw organisatie en wat daarbij nodig is? Hulp bij de zoektocht naar financiële middelen? Cultuurmakelaars Madeleine de Bruijn en Jasmijn van Holsteijn maken er graag tijd voor. Maak een afspraak via cultuurmakelaars@westlandcultuurweb.nl. Kijk voor meer informatie op www.westlandcultuurweb.nl/cultuur.