Dubbel feest bij start Kinderboekenweek op school in Wateringen

Onderwijs
Meiden uit groep 7 dansen op 'Bij mij thuis', het Kinderboekenweeklied van 2023.
Meiden uit groep 7 dansen op 'Bij mij thuis', het Kinderboekenweeklied van 2023. (Foto: Debbie van Eijk)

Op alle basisscholen in Westland - en in heel Nederland - wordt vandaag gedanst: de Kinderboekenweek 2023 is begonnen! Het thema is dit jaar ‘Bij mij thuis’, en dat mag iedereen horen. Over veel schoolpleinen schalt het gelijknamige lied van Kinderen voor Kinderen. Zo ook op de St. Jozef basisschool in Wateringen, waar het deze woensdag dubbel feest is: de nieuwe schoolbieb wordt geopend!

Door Debbie van Eijk

Directeur Kim van den Bercken raakte vorig schooljaar enthousiast over het idee van een schoolbieb op de St. Jozef. ‘Schoolbieb’ doet het concept eigenlijk tekort: het gaat hier om een dBos, oftewel ‘de Bibliotheek op School’. Dat zijn niet alleen boeken van maximaal tien jaar oud - en die dus aansluiten op de belevingswereld van kinderen van nu -; er zit een heel activiteitenprogramma aan vast.

26 Westlandse scholen

Lezen is altijd al belangrijk geweest op de St. Jozefschool - “Het is belangrijk voor ieder kind”, benadrukt Van den Bercken -, maar een aparte ruimte voor boeken zet het lezen net wat meer centraal. Dat merkt ook accountmanager Gon Wegner van Bibliotheek Westland. De nieuwe dBos op de St. Jozefschool is de 21ste in het Westland, en daar komen dit jaar nog vijf extra bij. Dat betekent dat zesentwintig van de veertig basisscholen in Westland 2024 in gaan met een mooie collectie boeken voor hun leerlingen en professionals die het lezen bij de kinderen promoten.


Leescoördinator en juf van groep 3 Lani Valentin en schooldirecteur Kim van den Bercken. - DvE

Leesprofessionals

De professional op de St. Jozefschool die deze taak op zich neemt is leescoördinator Lani Valentin, juf van groep 3. Zij zal samen met de leesconsulent vanuit Bibliotheek Westland optrekken om activiteiten voor kinderen te bedenken die hun laten merken hoe leuk lezen eigenlijk wel niet is. Daarbij hebben ze beschikking over vierhonderd nieuwe boeken die speciaal voor de nieuwe schoolbieb zijn aangeschaft; eind 2023 zullen dat er maar liefst duizend zijn.

Voorleesboek

Dat boeken belangrijk zijn, daar kunnen de 450 leerlingen op het schoolplein vandaag niet omheen. De juffen en meesters zitten verspreid over het plein op een kruk, met een met helium gevulde ballon als herkenningspunt, én natuurlijk een voorleesboek op schoot. De groepen verzamelen zich bij hun juf of meester. Een prachtige ballonnenboog siert de ingang van de school en op het podium hangt een mooi paars lint.


Matilda

Iets na half 9 betreedt directeur Kim het podium. Ze heeft net een boek uit de schoolbieb gepakt, Matilda van Roald Dahl, en weet daarmee de aandacht van alle kinderen te trekken. “Kennen jullie de directrice in dit boek?” “Ja”, wordt er luidkeels geroepen. “Zijn hier misschien ook kinderen met vlechtjes?”, grapt ze. Gelukkig is zij een veel lievere schooldirecteur. Ze kondigt aan dat de Bibliotheek op School straks wordt geopend en dat zij zelf de rest van de dag in de nieuwe bibliotheek te vinden zal zijn. Daarbij zal ze met de leerlingen praten over boeken en natuurlijk voorlezen. “Dit zijn de beste werkdagen!”, vertelt Van den Bercken even later.

De leerlingen van de Leerlingenraad van vorig schooljaar waren bij de ondertekening van het dBos-contract, door de school en Bibliotheek Westland. Dat was vlak voor de zomervakantie, dus het is het team van school en de bibliotheek bijzonder snel gelukt om deze schoolbieb vorm te geven. 

De Bibliotheek op School

Dat dBos een concept is dat wérkt, merkt Gon Wegner op alle tientallen scholen in Westland die er al een hebben: “Het leesplezier gaat omhoog. De CITO-scores ook, maar dat kun je niet alleen aan dBos koppelen. Samenwerking tussen ouders, school en bibliotheek is wel van levensbelang om het vuurtje voor lezen bij kinderen brandend te houden. Vooral in groep 7 en 8 is dat vaak een grotere uitdaging”. 

Tip

Of Wegner nog tips heeft voor ouders om hun kind meer van lezen te laten houden? “In de bibliotheek zijn vaak, in elk geval op woensdagmiddag, jeugdbibliothecarissen aanwezig met tips.” Een veelgehoorde: “Lees het eerste hoofdstuk voor. Dan weten kinderen wie de hoofdpersoon is, hoe het verhaal begint, en zo haal je een drempel weg om zelf te gaan lezen.”

Officiële opening

Het zijn de leerlingen van de nieuwe Leerlingenraad die even later het paarse lint mogen doorknippen. Daarmee is de nieuwe schoolbibliotheek officieel geopend. Alle kinderen juichen, en daarna geven meiden uit groep 7 een prachtig dansoptreden weg op ‘Bij mij thuis’.

De Kinderboekenweek duurt van 4 tot en met 15 oktober.


Een leerling van de Leerlingenraad knipt het lint door. - DvE


Directeur van den Bercken blijft de hele dag in de nieuwe schoolbieb om de kinderen voor te lezen. - DvE