Goud voor Jutta Leerdam op 1.000 meter in World Cup Obihiro

Sport
Leerdam reed de 1.000 meter op de “automatische piloot” en behaalde een tijd van 1.14,57.
Leerdam reed de 1.000 meter op de “automatische piloot” en behaalde een tijd van 1.14,57. (Foto: NOS)

Vrijdag 10 november heeft schaatster Jutta Leerdam goud behaald op de 1.000 meter tijdens de World Cup in het Japanse Obihiro, ondanks haar gedachten die thuis bij haar familie waren. Het is Leerdams achttiende opeenvolgende triomf op deze afstand.

Leerdam, rijdend voor Jumbo-Visma, deelde openhartig haar zware persoonlijke strijd na afloop van de race. Ze onthulde dat er binnen haar familie gezondheidsproblemen zijn, waardoor de afgelopen weken voor haar bijzonder zwaar waren. De gedachten aan haar moeder, die te maken heeft met gezondheidsproblemen, maakten de overwinning bitterzoet voor Leerdam.

Familie

“Ik wil niet weer huilen, maar er is iets in mijn familie dat niet goed gaat qua gezondheid,” deelde Leerdam met de NOS. Ondanks haar persoonlijke worstelingen slaagde Leerdam erin om de stress en spanning achter zich te laten en de 1.000 meter met overtuiging te winnen.

De schaatster erkende dat het mentaal uitdagend was om zich te concentreren op de wedstrijd terwijl haar gedachten elders waren. “Deze week ging ik er best goed mee om, maar vandaag met de stress en spanning is het gewoon niet heel fijn,” zei Leerdam. Desondanks benadrukte ze het belang van het leveren van een sterke prestatie om haar moeder niet teleur te stellen.

Veerkracht

Ondanks haar persoonlijke zorgen toonde Leerdam veerkracht op het ijs. Ze reed de 1.000 meter op de “automatische piloot” en behaalde een tijd van 1.14,57, waarmee ze haar concurrenten Miho Takagi en Kimi Goetz achter zich liet.

De coach van Leerdam, Jac Orie, prees haar moed en vastberadenheid gezien de omstandigheden. “Ontzettend knap wat Jutta heeft gedaan, gezien de omstandigheden,” zei Orie.

Volgende uitdagingen

Met deze overwinning kijkt Jutta Leerdam vooruit naar de volgende uitdagingen, waaronder de World Cup in Beijing en latere evenementen in Stavanger (Noorwegen) en Tomaszów Mazowiecki (Polen).