Jutta Leerdam pakt zilver op 500 meter

Sport
Jutta Leerdam gaf aan "op zich wel blij" te zijn.
Jutta Leerdam gaf aan "op zich wel blij" te zijn. (Foto: NOS)

In een spannende reeks wereldbekerwedstrijden in Obihiro, Japan, heeft schaatsster Jutta Leerdam uit ‘s-Gravenzande opnieuw indruk gemaakt door zilver te veroveren op de 500 meter. Na haar eerdere gouden medaille op de 1.000 meter op vrijdag, liet Leerdam zien dat ze ook op kortere afstanden een geduchte tegenstander is.

Op zaterdagochtend versloeg de 24-jarige ‘s-Gravenzandse in een rechtstreeks duel haar landgenote Naomi Verkerk, waarbij ze een opmerkelijke verbetering liet zien ten opzichte van haar prestaties op de 500 meter een dag eerder. Door een misser na de eerste bocht op vrijdag behaalde Leerdam toen slechts de tiende plaats met een tijd van 38,43 seconden. Op zaterdag finishte ze echter met een indrukwekkende tijd van 38,00 seconden, op dat moment de snelste tijd.

Kok sneller

De gouden medaille op de 500 meter ging uiteindelijk naar Femke Kok, die daarmee haar eerste wereldbekerwinst in bijna drie jaar behaalde. Kok was met 37,89 seconden ruim een tiende van een seconde sneller dan Leerdam, die met haar zilveren medaille opnieuw bewees tot de top van het Nederlandse schaatsen te behoren.

Femke Kok, de regerend wereldkampioene op de 500 meter, gaf aan dat het de hoogste tijd was voor een nieuwe overwinning in de wereldbekerwedstrijden. Haar laatste wereldbekerwinst dateerde van drie jaar geleden, en de overwinning in Obihiro bracht haar vreugde. Ze was blij met haar verbeterde tijd ten opzichte van vrijdag, waar ze het brons behaalde met een tijd van 37,93 seconden.

Drie Nederlandse vrouwen

De Nederlandse schaatswereld lijkt weer een sterke troef te hebben in de persoon van Femke Kok op de kortste schaatsafstand bij de vrouwen. Na een periode van minder succesvolle jaren lijkt Kok dit seizoen sterker dan ooit, met haar recente overwinning en haar constante prestaties op de 500 meter.

Met drie Nederlandse vrouwen in de topvijf op zaterdag, waaronder ook Marrit Fledderus op de vijfde plaats, toont de Nederlandse afvaardiging haar groeiende dominantie in het internationale schaatsen. De strijd om de wereldbeker gaat door, en de schaatsfans kijken reikhalzend uit naar de verdere prestaties van de Nederlandse schaatssters in dit seizoen.