Koude douche in december op Wilhelminaplein

Sport
Meer dan tien deelnemers namen op het Wilhelminaplein de proef op de som.
Meer dan tien deelnemers namen op het Wilhelminaplein de proef op de som. (Foto: PR)

In je bikini op het Wilhelminaplein in Naaldwijk een emmer water over jezelf heen gieten; in de zomer al best bijzonder, maar in de decemberkou helemaal een bizar idee. Toch? Niet als het aan Ewout Staartjes ligt, auteur van het boek ‘Helende kou’. Zijn boekpresentatie bij Grand Café Bij5 werd gecombineerd met een zogeheten ‘groeps-emmergieting’. Een groep van meer dan tien mensen deed mee.

De kou is sinds vrijdag 1 december goed aanwezig in onze regio. Het eerste ijs is inmiddels op de sloten verschenen en afgelopen zaterdag kon zelfs al de ijsbaan in De Lier open. Voor veel mensen is de kou aanleiding om te mopperen, maar voor een groep mensen in Naaldwijk was het dat zaterdag 2 december niet. Zij omarmden de kou juist en goten met z’n allen tegelijk een emmer water over zichzelf heen, ten overstaan van een toegestroomd publiek.

Harding

Wat was er aan de hand? Ewout Staartjes, instructeur winterzwemmen en ‘banja-dampmeester’ presenteerde zijn nieuwe boek, dat eind november is verschenen, bij Grand Café Bij5 op het Wilhelminaplein. Staartjes is wel wat kou gewend: hij komt al ruim dertig jaar in Rusland. In Siberië werd hij ingewijd in de traditie van harding, “vitaal en weerbaar worden dankzij gedoseerde stressprikkels van natuurelementen”, zoals extreme kou.

Gezondheidseffect

In Rusland is er een koudebadencultuur. Hierbij wordt iemands lichaam kort blootgesteld aan koud water, met volgens Russische wetenschappers een groot gezondheidseffect tot gevolg - zolang het binnen de juiste kaders blijft. Voor beginners is twintig seconden al voldoende. 

In zijn boek vertelt Staartjes, die de Walrusclub - een club voor winterzwemmen - heeft opgericht en ook reizen ijszwemmen naar Rusland organiseert, meer over de banja-traditie, zuiverende technieken uit de yoga en de principes uit de Tibetaanse geneeskunde.

Groeps-emmergieting

Zaterdag 2 december om 14.30 nam een groep mensen de proef op de som tijdens een sessie groeps-emmergieting op het Wilhelminaplein in Naaldwijk. Onder het toeziend oog van nieuwsgierige voorbijgangers warmden ze zichzelf eerst op in badjas, waarna ze deze afdeden. Toen goten ze een emmer water over zichzelf heen. Ze eindigden hun oefening met een luid gejuich.

De warming-up...

... en de cooling down!

Aansluitend gaf Ewout Staartjes een lezing en signeersessie.

Het boek ‘Helende kou’ van Ewout Staartjes is verkrijgbaar bij reguliere boekhandels en online.