Jutta Leerdam gaat toch alleen verder

Sport
"Ik heb elke mogelijke route binnen de schaatswereld vergeleken met een individuele route.”
"Ik heb elke mogelijke route binnen de schaatswereld vergeleken met een individuele route.” (Foto: NOS)

Na een periode van speculatie heeft schaatsster Jutta Leerdam de knoop doorgehakt: ze zal niet toetreden tot het gerenommeerde Team IKO. Leerdam heeft aangekondigd dat ze haar eigen pad zal bewandelen, los van bestaande schaatsploegen.

De 25-jarige Leerdam, zesvoudig wereldkampioen, deelde haar beslissing via sociale media. Terwijl velen hadden verwacht dat ze zich zou aansluiten bij Team IKO, liet Leerdam weten dat ze voor een “individuele route” kiest.

50/50

“Ik heb de afgelopen twee maanden veel nagedacht, geëvalueerd en geprobeerd om in bepaalde structuren te passen,” verklaarde Leerdam in haar bericht. “Deze week stond ik op het punt om te kiezen, het was 50/50. Ik heb elke mogelijke route binnen de schaatswereld vergeleken met een individuele route.”

Hoewel er al berichten waren verschenen dat ze zich bij Team IKO zou voegen, benadrukte Leerdam dat hoewel die mogelijkheid op tafel lag, ze toch haar eigen koers verkiest. “De media speculeerden dat ik bij Team IKO zou aansluiten, en hoewel we daar dichtbij waren, hebben zij meegedacht om mij in hun structuur te laten passen.”

Het kan stressvol zijn, soms eenzaam

Wat Leerdam voor ogen heeft, is een zelf uitgestippelde weg naar de Olympische Spelen van 2026 in Milaan. Ze erkent dat deze individuele route niet altijd gemakkelijk zal zijn. “Het kan stressvol zijn, soms eenzaam, maar als ik win, zal het de moeite waard zijn.”

De keuze voor een eigen pad is niet nieuw voor Leerdam. Tussen 2020 en het voorjaar van 2022 vormde ze samen met Koen Verweij schaatsploeg Worldstream-Corendon. In 2022 maakte ze de overstap naar Jumbo-Visma, maar kondigde onlangs haar vertrek aan bij die ploeg in april 2024.