Langs deze plekken loopt de Poeldijkse wandelroute

Uitgaan
Ook over dit bruggetje wordt 30 september gewandeld.
Ook over dit bruggetje wordt 30 september gewandeld. (Foto: PR)

Een wandeling vanuit Poeldijk brengt wandelaars zaterdag 30 september 2023 langs verrassende plekken - niet alleen in Westland, maar ook in Madestein, een groen park in Den Haag.

De wandeltocht start bij VV Verburch aan de Arckelweg 20, 2685 in Poeldijk. 

Drie afstanden

Er zijn drie afstanden: 8,4, 15 en 25 km. De starttijden zijn als volgt:

  • Startijd 25 km: 8.30 – 10.30 uur
  • Starttijd 8,5 en 15 km : 9.00 – 10.30 uur

Iedereen is van harte welkom om mee te komen lopen, laat de organisatie weten: “Bewegen is gezond en wandelen is leuk. Kom eens van de bank en loop een wandeling vanuit Poeldijk.”

De Stenen Kamer

De route is een verrassende: “We lopen naar Madestein, dat een groen park in Den Haag is. In de mooie woonwijk Vroondaal gaat de 8,5 km naar RA en door park Madestein.”


Wat de wandelaars dan te zien krijgen? “De 15 en 25 km gaan langs de Stenen Kamer, waar de resterende fundamenten van een voormalige boerderij uit de Middeleeuwen te zien zijn. Het oudst bewaarde deel van de Stenen Kamer dateert uit de 13e eeuw. Daarna gaat de route door de natuurgebieden Van Leydenhof en het Hyacintenbos.”


Hyacintenbos

Maar het wordt nog mooier: “Een oud boswachtershuisje markeert de toegang tot van Leydenhof. Een verrassend stukje natuur, waar het heerlijk is om doorheen te lopen. In de winter zorgen de Drentse heideschapen voor extra begrazing. Het hyacintenbos sluit naadloos aan op Van Leydenhof en verandert in april/mei door de bloeiende hyacinten in een prachtige paarse bloemenzee.”

Villa Ockenburgh

Onderweg krijgen deelnemers ook Villa Ockenburgh te zien: “Een deftige villa uit 1654 gebouwd in opdracht van de toenmalige eigenaar dichter Jacob Westerbaan. Het is gebouwd in neoclassistische stijl. Daarna lopen we over de puinduinen in Kijkduin. Het puin is afkomstig van huizen die vanaf 1943 moesten wijken voor de Atlantikwall.”

Na al die kilometers wordt er lekker uitgerust, bij vv Die Haghe. “Na deze rust gaat de 25 km LA over de Zandmotor, een uniek stukje landwinning. Het is voor de kust van Ter Heijde aangelegden en onder invloed van golven, wind en stroming langs de kust verandert de zandbank. In een relatief beschut gelegen vijvertje zijn vaak kitesurfers te vinden.”


Zeeslag

Niet zo’n fanatieke wandelaar? Dan is er een alternatief over het fietspad door de duinen. “Daarna doen we Ter Heide aan, het is bekend door de voor de kust gevoerde zeeslag tussen de Nederlandse en Engelse vloot waarbij Maarten Tromp sneuvelde.” 


Sowieso is Ter Heijde is een leuk dorp om doorheen te lopen, vindt de organisatie. “En daarna gaan we over de Slaperdijk en langs de Hondendijk, een mooi stukje natuur net achter de duinen. Onze horecarust zit bij Samen, Eten, drinken en ontmoeten. Vervolgens kun je lekker uitgerust weer verder voor het laatste stukje. We lopen naar Poeldijk en gaan langs de Sint Bartolomeüskerk in Poeldijk ook wel de Kathedraal van het Westland genoemd. Daarna loop je naar de finish.”

Chinese Muur

De 15 km-route gaat langs de Chinese Muur, een sierlijk gebogen bouwmassa aan het einde van de Laan van Meerdervoort, gebouwd tussen 1960 en 1965. Er wordt gewandeld door recreatiepark Madestein, het Uithofpark en weer terug naar de finish.