Meer dan 900 tuinbouwbedrijven ontvangen rapport over hun digitale veiligheid

Zakelijk
Meer dan 900 bedrijven, verbonden aan belangrijke organisaties zoals Royal FloraHolland, werden onderworpen aan een ‘Cyber Kracht Meting’.
Meer dan 900 bedrijven, verbonden aan belangrijke organisaties zoals Royal FloraHolland, werden onderworpen aan een ‘Cyber Kracht Meting’. (Foto: Archief/Debbie van Eijk)

Het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport heeft recentelijk een grootschalig onderzoek uitgevoerd om de digitale veiligheid van bedrijven in de tuinbouwsector te beoordelen. Meer dan 900 bedrijven, verbonden aan belangrijke organisaties zoals Royal FloraHolland, Glastuinbouw Nederland en GroentenFruit Huis, werden onderworpen aan een ‘Cyber Kracht Meting’. Dit initiatief, gebaseerd op openbare bronnen, biedt ondernemers inzicht in hun digitale weerbaarheid en spoort hen aan tot actie.

Glastuinbouw

De meting analyseerde potentiële risico’s door openbare internetbronnen te doorzoeken naar kwetsbaarheden die gekoppeld zijn aan de domeinnamen van de betrokken organisaties. Hierbij werd onder andere gekeken naar gestolen wachtwoorden en misbruik van e-mailadressen. Het project werd geleid door het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport, ThreadStone Cyber Security en Security Delta (HSD), in samenwerking met de eerder genoemde brancheorganisaties.

Kleine stappen

Reneé van Etten van ThreadStone Cyber Security benadrukt dat zelfs kleine stappen kunnen bijdragen aan een verbeterde digitale veiligheid voor individuele bedrijven. Maar om de algehele cyberweerbaarheid van de tuinbouwsector te versterken, is meer actie vereist, zoals investeringen in bewustwording, educatie en samenwerking.

De deelnemende bedrijven ontvangen gepersonaliseerde rapporten waarin sterke punten worden benadrukt en verbeterpunten worden aangereikt, inclusief praktisch advies. Om hen verder te ondersteunen, worden informatiebijeenkomsten georganiseerd waar experts klaarstaan om hulp te bieden. Deze holistische aanpak bevordert niet alleen bewustwording, maar biedt ook concrete inzichten en ondersteuning om de digitale veiligheidsmaatregelen te versterken.

Persoonlijke gegevens

Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland, onderstreept het belang van een goede digitale beveiliging voor tuinbouwondernemers: “De resultaten van deze Cyber Kracht Meting tonen aan hoe belangrijk het is om ook als glastuinbouwondernemer goed na te gaan hoe het met de digitale veiligheid van je bedrijf is gesteld. Te allen tijde moet worden voorkomen dat er waardevolle bedrijfsinformatie of bijvoorbeeld persoonlijke gegevens van medewerkers op straat kunnen komen te liggen.”

Je wilt niet dat je computersystemen gehackt kunnen worden

“Je wilt niet dat je computersystemen gehackt kunnen worden. Ook wil je voorkomen dat jouw systemen ongewild meehelpen om malafide software of virussen te verspreiden. Zulke zaken zijn bovendien slecht voor je reputatie. We zijn daarom blij dat telers bij het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport terecht kunnen voor advies en begeleiding bij het verbeteren van hun digitale veiligheid.”

Ondernemers die meer willen weten, kunnen terecht op de website www.cwgreenport.nl voor verdere informatie over het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport en de Cyber Kracht Meting.