Bankje met een verhaal onthuld bij ‘gouden’ Prinsenhof in Maasdijk

Zorg
Het fenomeen 'social sofa' is bedacht door ondernemer, cabaretière en schrijfster Karin Bruers uit Tilburg.
Het fenomeen 'social sofa' is bedacht door ondernemer, cabaretière en schrijfster Karin Bruers uit Tilburg. (Foto: Vitis Welzijn)

Een jubeljaar voor De Prinsenhof. Het wijkcentrum van Vitis Welzijn in Maasdijk mag vijftig kaarsjes uitblazen, en dat moet natuurlijk gevierd worden. Speciaal ter gelegenheid van de verjaardag werd op dinsdag 23 april een ‘social sofa’ in gebruik genomen: een met mozaïek beplakte buitenbank die uitnodigt tot een praatje met elkaar.

Liesbeth Koornneef (directeur-bestuurder Vitis Welzijn), ­Renée Goppel (sociaal makelaar Maasdijk), oud-beheerder Truus Kester en mevrouw Scheffers kregen de eer om de 1600 kilo wegende chaise longue officieel te onthullen. Laatstgenoemde is de echtgenote van Piet Scheffers. Ruim een halve eeuw geleden maakte hij zich hard om deze plek én De Hunselaer in Honselersdijk gerealiseerd te krijgen. “Hoe bijzonder om haar vandaag in ons midden te hebben”, zei Liesbeth Koornneef in haar welkomstwoord. 

Nog steeds is De Prinsenhof een sociaal en verbindend middelpunt in Maasdijk

“De heer Scheffers had destijds voor ogen om een fijne plek te creëren waar buurtgenoten elkaar kunnen ontmoeten, contact maken met nieuwe mensen en meedoen aan activiteiten. Dat is gelukt. En nog steeds is De Prinsenhof een sociaal en verbindend middelpunt in Maasdijk; heel veel Maasdijkers vinden er gezelligheid.”

In haar toespraak riep Koornneef op om als samenleving het belang van ontmoetingsplekken als deze te blijven zien en met elkaar te blijven investeren. Een woord van dank richtte Koornneef tot de vrijwilligers die het wijkcentrum rijk is. “Stuk voor stuk kanjers die zich week in, week uit met hart en ziel inzetten. Samen geven zij kleur aan De Prinsenhof.”


 V.l.n.r.: Oud-beheerder Truus Kester, mevrouw Scheffersen Liesbeth Koornneef (directeur-bestuurder Vitis Welzijn).

Erkentelijke woorden waren er ook voor Fonds1818, dat de financiering van de social sofa mogelijk maakte. De publieke buitenbank staat voor de ingang van De Prinsenhof en is met inspiratie van sociaal makelaar Renée Goppel ontworpen. De kleurrijke mozaïekbank is volgens Goppel meer dan een gezellige toevoeging aan het straatbeeld. “Het doel van een social sofa is mensen te verbinden. Deze zitbank met mozaïek is een mooie aanleiding voor een ontmoeting, een ontspannen praatje met dorpsgenoten die je anders niet zou spreken. Ik hoop dat veel mensen er gebruik van maken, maar dat gaat zeker goedkomen.”

Meerdere social sofa’s

Op meerdere plekken in Westland kun je inmiddels neer ploffen op een social sofa. Het fenomeen is bedacht door ondernemer, cabaretière en schrijfster Karin Bruers uit Tilburg. Zij vindt het belangrijk dat mensen elkaar weer ‘echt’ spreken in plaats van alleen via social media. “Als je je buren kent, voel je je veiliger en vertrouwder in je omgeving.”