Tips om de deur zo leuk mogelijk te behangen

Accessoires
Ben je die ene saaie deur helemaal zat? Geef 'm een nieuwe look met behang!
Ben je die ene saaie deur helemaal zat? Geef 'm een nieuwe look met behang! (Foto: Adobe Stock)

Ben je die ene witte deur in je woning helemaal zat, omdat het niet matcht met de verf op de muur? Of wil je een saaie deur juist een nieuwe look geven? Dan hebben wij een slimme tip: behang je deur! Dit geeft je woning in één klap meer allure. 

Het behangen van deuren is niet nieuw, want dit werd vroeger al gedaan. Bijvoorbeeld in grachtenpandjes. De randen werden soms achterwege gelaten zodat het behang zo strak mogelijk op de deur zat. Om het geheel wat speelser te maken kun jij er natuurlijk wél een leuke rand omheen maken. Op die manier vergeet je ook niet waar de deur zit.

Deur behangen: voorbereiding

Een deur is nét zo makkelijk te behangen als een muur. Behang met een printje maakt het wel lastiger om het feilloos op elkaar aan te laten sluiten. Maar geen zorgen, wij geven een paar tips!

- Kunststof deuren moeten eerst worden voorbehandeld met watergedragen primer
- Plaatmateriaal of geperst hout moet eerst geverfd worden met grondverf. Laat dit goed opdrogen!
- Houten deuren mag je licht opschuren en daarna gronden

Deur behangen: aan de slag

Voor het behangen van een deur gebruik je dezelfde behanglijm als voor de muur. Begin met de muren en doe de deuren als laatst. Heb je behangprint uitgekozen? Overhaast de klus niet en bekijk het resultaat tussendoor van een afstandje. Zo zit je altijd goed! 

Tip: gebruik altijd behang uit hetzelfde verfbad. Anders is er misschien kleurverschil en dat zou zonde zijn. Op elke behangrol staat een batchnummer. Bestel je er een rol bij? Noem dan dit nummer. 


Behang beschermen

Je hebt de deur vaak vast en daarom zijn vingerafdrukken onvermijdelijk. Dit voorkom je door de deur een transparante laklaag te geven. Dit kun je op de hele deur aanbrengen, of alleen op het gedeelte rondom de deurklink. Dit maakt het behang gelijk minder kwetsbaar voor scheuren!

Meer inspiratie? Yes!

Ga voor nóg meer woontips & inspiratie naar de Instagram van Rodi Wonen, of volg ons op Facebook!