De betekenis van de kleuren in je interieur

Accessoires
Kleur geeft je interieur niet alleen een nieuwe uitstraling, maar heeft ook invloed op je humeur!
Kleur geeft je interieur niet alleen een nieuwe uitstraling, maar heeft ook invloed op je humeur! (Foto: Adobe Stock)

Kleurenpsychologie: wat betekenen de kleuren in jouw interieur? Kleur is een belangrijk onderdeel van ons leven, we kunnen het alleen zien als er licht is. Kleur vertelt iets over je karakter, maar ook over het gevoel dat je graag thuis ervaart. Nieuwsgierig? Wij leggen uit wat de kleuren in jouw interieur betekenen!

De betekenis van kleur in het interieur

Een nieuwe kleur op de wand, kast of bijzettafel: kleur geeft je interieur niet alleen een nieuwe uitstraling, maar heeft ook invloed op je humeur. Afhankelijk van jouw persoonlijkheid kan dit positief of negatief uitpakken.

Misschien heb je wel een hekel aan geel, maar word je vrolijk van blauw. Onze tip: ga voor kleuren die jouw persoonlijkheid reflecteren. Er zijn over het algemeen 3 verschillende kleurtypes:

- Warme en krachtige kleuren
- Koele en harmonieuze kleuren
- Neutrale kleuren

kleurenpsychologie interieur de betekenis van kleur in het interieur kleuren interieurkleuren rodi wonen

Kleurenpsychologie interieur

Rood is de kleur die je als eerste waarneemt en fungeert niet voor niets als signaalkleur. Rood is een lichamelijke kleur: het verhoogt je hartslag en bloeddruk. Is rood jouw favoriete kleur? Dan ben je vaak energiek, ambitieus of impulsief. Rood spreekt in het interieur. Het ligt eraan hoe intens je wilt gaan, maar een roodtint kan een ruimte echt ‘warm’ maken. Tip: omdat de kleur zo intens is, kun je het het beste bij één rode muur of meubel houden. 

Oranje is een vrolijke en aardse kleur, wat een energiek en optimistisch gevoel geeft. Oranje draagt bij aan het gevoel van welzijn én is eetlustopwekkend. Ja, echt! Daarom is het een geliefde kleur voor eetkamers, cafés en restaurants. Oranje heeft verschillende lichte en donkere tinten en kan goed gecombineerd worden met koele accentkleuren. 

Geel is een zonnige, lichte en positieve kleur. Houd jij van deze kleur? Dan ben je waarschijnlijk positief ingesteld en gek op de zon. Geel staat ook voor creativiteit en activiteit. Geel heeft verschillende kleurtinten, van pastel tot okergeel. Het is een intense kleur en daarom raden wij je aan om het als detail te gebruiken. Bijvoorbeeld een gele muur, vaas of stoel. 


Wat betekenen de kleuren in jouw interieur?

Wit staat voor puurheid, eenvoud en zuiverheid. Het is de kleur van licht. Houd je van wit, dan ben je oprecht, optimistisch en liefhebber van de pure dingen in het leven. Je bent serieus, onbegrensd en gelooft in echte liefde. In het interieur staat wit voor ruimte en minimalisme. Combineer wit met natuurlijke materialen en zachte stoffen voor een knus én uitnodigend gevoel.

Grijs is een evenwichtige, ingetogen kleur. Houd je van grijs, dan ben je waarschijnlijk rustig en ingetogen. Je bent gevoelig voor stress en hebt behoefte aan ruimte, rust en geestelijke vrijheid. Grijs is flexibel en daardoor perfect te combineren met andere accentkleuren. Grijs heeft ook prachtige kleurvariaties, zoals greige. Tip: combineer grijs met limoen, hemelsblauw en zachtroze. 

Bruin is een aardekleur en staat symbool voor natuur, sfeer en balans. Als je van bruin houdt, ben je down to earth, maar houd je ook van afwisseling en variatie. Bruin heeft een positief effect op je doorzettingsvermogen en besluitvaardigheid. Je kunt kiezen uit verschillende mooie kleurvariaties: van karamelbruin tot diepbruin. Combineer het met een frisse tint om een ‘deprimerend’ gevoel in huis te vermijden. 

Zwart is een pittige kleur en heeft voor iedereen een andere associatie. Bijvoorbeeld met de duisternis en nacht, depressie, lijden en verlangen of juist eenvoud, rust en overzicht. Zwart is in het interieur met elke kleur te combineren en komt bijvoorbeeld veel terug in de industriële woonstijl. Ben je gek op zwart? Breng dit terug als accentkleur in het interieur om te voorkomen dat het te zwart (en zwaar) wordt. 


Kleurenpsychologie interieur

Blauw is net als rood en geel een primaire kleur en staat voor rust en oneindigheid. Ben je gek op blauw, dan ben je gevoelig, introvert en ruimdenkend. Je associeert blauw met de zee en hemel. Het is een koele kleur  maar heeft ook warmere tinten, zoals paarsblauw. Blauw heeft een kalmerende werking, bevordert je creativiteit en concentratie. Handig, zéker als je jouw thuiskantoor wilt inrichten! 

Groen staat voor leven, natuur en toekomst. Het werkt kalmerend op lichaam en geest en staat voor inzicht en wijsheid. Ben je gek op groen, dan houd je van het leven, orde en overzicht. Je bent betrouwbaar en behulpzaam en streeft naar harmonie. Groen is een kleur die in élk interieur terugkomt; als je planten in huis haalt dan heb je al groen! Het is goed toe te passen in de werk- of slaapkamer, maar ook in de keuken. Ze zeggen niet voor niets ‘groen moet je doen’. 

Benieuwd hoe je een mooi kleurenpalet samenstelt voor jouw (nieuwe) woning? Lees onze andere artikelen & volg ons op Instagram via @rodi_wonen!