Hoe vaak moet je het toilet schoonmaken?

Accessoires
Voorkom vieze luchtjes en houd de wc goed schoon met déze tips!
Voorkom vieze luchtjes en houd de wc goed schoon met déze tips! (Foto: Adobe Stock)

Hoe vaak moet je het toilet schoonmaken? Een doekje over de toiletbril is helaas niet genoeg om het toilet goed schoon te houden. Niemand houdt van dit klusje, maar tóch moet het regelmatig gebeuren. 

Nieuwsgierig hoe je het toilet brandschoon houdt? Lees deze handige tips!

Hoe vaak toilet schoonmaken?

Het toilet is een broedplaats van bacteriën, wat natuurlijk niet zo gek is. Het is dus fijn voor jezelf én je medebewoners om de kleinste ruimte van het huis goed schoon te houden. Hoe vaak je dat moet doen, verschilt van het aantal mensen dat gebruikmaakt van het toilet. Woon je samen of alleen, dan is één keer per week schoonmaken voldoende. Heb je een groot huishouden met (kleine) kinderen? Dan is het verstandig om het toilet twee keer per week schoon te maken. 

Schoonmaken betekent dus een grote poetsbeurt, en geen snel doekje over de toiletbril. Maak een sopje voor de buitenkant van het toilet, de deurklink, spoelknop én wastafel. Twee keer per week maak je de toiletbril schoon met een doekje. Eén keer per week het toilet schoonmaken klinkt misschien als vaak, maar als je dit regelmatig doet voorkom je dat het toilet vies wordt - en je dus veel langer bezig bent met poetsen! 

Wc schoonmaken: hoe vaak? 

De toiletbril wordt het vaakst schoongemaakt, maar uit onderzoek blijkt dat vooral de lichtschakelaar, deurklink en spoelknop heel vies zijn. Sterker nog: deze bevatten wel dértig keer meer bacteriën dan de wc-bril. Vergeet deze plekken dus niet tijdens je poetsbeurt!  

Wc grondig schoonmaken 

Nieuwsgierig hoe je het toilet grondig schoonmaakt? Wij hebben een handig stappenplan in elkaar gezet!

Dit heb je nodig: handschoenen, wc-borstel, 3 (microvezel)doekjes, schoonmaakazijn, toiletreiniger, een sopje met wat allesreiniger, spiritus en een dweil.

Toilet schoonmaken tips

Tip 1: Ruim de toiletruimte op en leeg de prullenbakjes. 

Tip 2: Gebruik handschoenen en spuit schoonmaakazijn in de toiletpot (ook onder de bril!) en pak de toiletborstel om de binnenkant schoon te maken. De wc-borstel laat je ongeveer tien minuten in de pot staan, zodat die mooi schoon wordt. 

Tip 3: Terwijl de borstel aan het weken is, poets je de bril, buitenkant, klep en het waterreservoir met een sopje. Droog dit af en trek daarna door, zodat de pot en borstel schoonspoelen.

Tip 4: Maak vervolgens een nieuw sopje met allesreiniger en gebruik een nieuw doekje om alle wanden af te nemen. Droog deze daarna af. 

Tip 5: Heb je een wastafel? Maak dan een nieuw sopje en poets hiermee de wastafel, de kraan en zeeppompje. Pak een droge doek om dit af te drogen. 

Tip 6: Nu is het tijd om de smerigste plekken van het toilet te poetsen: de deurklink, spoelknop en lichtschakelaar. Neem deze onder handen met een stuk wc-papier en wat spiritus - laat ze daarna even aan de lucht drogen.

Tip 7: Als laatste stap neem je met een natte dweil de vloer af. Spoel daarna de dweil en microvezeldoekjes uit. Was je handen met handschoenen aan, trek ze uit en hang ze te drogen. Daarna hoef je alleen nog je handen met zeep te wassen, en klaar is Kees! 

Hoe vaak toilet schoonmaken?

Inmiddels weet je hoe vaak het toilet moet worden schoongemaakt én hoe je dit het beste aanpakt. Veel poetsplezier!

Volg ons op Instagram

Benieuwd hoe je jouw interieur elke dag een stukje mooier kunt maken? Lees onze andere artikelen en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!