Kersttafel dekken: tips én prachtige voorbeelden!

Accessoires
Nieuwsgierig hoe je de kersttafel zo feestelijk mogelijk kunt dekken? Lees deze tips!
Nieuwsgierig hoe je de kersttafel zo feestelijk mogelijk kunt dekken? Lees deze tips! (Foto: Canva)

It’s beginning to look a lot like Christmas! Als je aan Kerstmis denkt, dan denk je aan uitpakken. Met sfeervolle decoratie maak je van jouw huis een kerstparadijs! De kersttafel mag daarbij uiteraard niet ontbreken. Hoe dek je de kersttafel, en welke details mag je niet vergeten? Wij leggen het uit!

Lees snel verder. 

Kersttafel dekken tips

Om te beginnen kies je één thema of kleurenpalet voor de kersttafel. Op die manier houd je het geheel overzichtelijk.
Er zijn genoeg leuke opties:

1. Klassieke kerstkleuren. Rood, groen en wit zijn de klassieke kerstkleuren. Extra leuk om de kersttafel in deze kleuren te dekken! Wat dacht je van een rode tafelloper, klassieke servetten en groene dennentakken met besjes? Rode kaarsen en gouden bestek maakt het geheel af!

De klassieke kersttafel. Beeld: Canva2. Pastel power. Gek op pastelkleuren? Laat deze terugkomen op de kersttafel! Vermijd harde kleuren zoals rood en donkergroen, maar houd het geheel licht en luchtig! Als basis kies je een mooi, glanzend wit tafelkleed. Wit kun je perfect met pasteltinten combineren. Kies voor servetten en kerstdecoratie in mooie pastelkleuren, zoals zachtgeel, lieflijk groen en babyroze. De kerstboom spray je in met witte sneeuwspray, zodat de pasteltinten nóg beter tot hun recht komen. Maak het geheel af met witte lichtjes en zilveren accessoires, zoals kaarsen.

Kersttafel met het thema pastel power.

3. Natuurlijk groen. Als je niet van over-de-top kerstversiering houdt, dan kun je als thema natuurlijk groen kiezen. Zeker als je een (massief) houten tafel hebt, komt dit goed tot zijn recht. Leg een groene tafelloper neer en versier de kersttafel met mooie kersttakken met besjes, warme lichtjes en decoraties in verschillende tinten groen. Een paar subtiele gouden accessoires - zoals gouden bestek - maken het geheel af!

Kersttafel met het thema natuurlijk groen


4. Winter wonderland. Wat is er leuker dan een dromerig wit winterwonderland? Ga voor een wit tafelkleed, kristallen glazen en witte borden met zilveren details. Vervolgens zet je zilveren/witte kaarsen en waxinelichtjes neer voor een knusse sfeer. Vergeet ook niet de zilveren (glitter) kerststerren als extra versiering.

Kersttafel met het thema winter wonderland 


Tafelkleed kersttafel kiezen

De basis van je kersttafel is natuurlijk het tafelkleed. Deze beschermt je tafel én ziet er feestelijk uit. Leuke tip: ga voor een tafelloper. Deze maakt de tafel optisch langer, ideaal als je een kleine eettafel hebt! En met behulp van een molton of tafelbeschermer blijft het tafelkleed op z’n plek zitten. Handig!

Servetten kersttafel

Servetten zijn onmisbaar bij de kersttafel. Tip: gebruik linnen servetten. Deze zijn verkrijgbaar in talloze kleuren, zijn praktisch én hebben een chique look. Daarnaast kun je ze makkelijk vouwen. Met een servetring maak je het extra feestelijk!

Heb je een kleine tafel, maar wil je wél uitpakken? Werk dan met een tafelklem. Deze bevestig je aan de tafel. Vervolgens kun je er prachtige lichtjes of kerstversiering aan hangen. Hangen er lampen boven de eettafel? Geen probleem! Bevestig twee (licht)draden tussen de lampen, waar je decoratie aan kunt hangen. Let wel op dat je niet té zware decoratie ophangt.

Met een tafelklem kun je een kleine tafel helemaal in de kerstsferen brengen. 


Servies kersttafel 

Door bij elke plek hetzelfde servies neer te zetten, zorg je voor eenheid. Maar je kunt ook voor echt kerstservies kiezen! Denk aan borden met een dennenbomen motiefje of kopjes met een notenkraker erop. Luxe glaswerk mag uiteraard niet ontbreken. Zet één glas neer voor wijn en één glas voor water. Bedenk ook dat je verschillende glazen nodig hebt voor rode en witte wijn.

Kersttafel bestek

Van schitterend goud tot klassiek zilver: bestek is er in allerlei stijlen. Dit leg je neer aan beide kanten van het bord. Werk van buiten naar binnen; het bestek dat gasten gebruiken voor het voorgerecht leg je helemaal aan de buitenkant. Van daaruit werk je naar binnen toe.

Dit is de kersttafel-etiquette: 

- Bestek leg je van buiten naar binnen en op volgorde van gebruik. Dessertbestek ligt vlak boven het bord.
- Stapel de verschillende borden op elkaar, op volgorde van gebruik.
- Ben je niet zo van de etiquette? Je kunt natuurlijk ook gebruikmaken van één bord en glas

Met gouden bestek krijgt de kersttafel een luxe uitstraling!

Tafeldecoratie kersttafel

In het midden van de tafel komt de tafeldecoratie. Je kunt hierbij denken aan:

Kerstgroen met een paar mooie kerstballen
Glitterende kerstslinger in een doorzichtige vaas
Schitterende kaarsen (goud, zilver, rood)
Grote bladeren, een kerstkrans of planten zoals eucaplyptus  

Finishing touch

Om je kersttafel extra te versieren kun je naamkaartjes en menukaarten neerzetten. Hoe leuk is het dat jouw gasten weten wat er op het kerstmenu staat? Tip: schrijf een persoonlijke kerstwens op de achterkant van de menukaart. Nieuwsgierig hoe je zelf DIY-naamkaartjes maakt? Wij leggen het uit in dit artikel!

Volg ons op Instagram

Benieuwd hoe je jouw interieur elke dag een stukje mooier kunt maken? Lees onze andere artikelen en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!