Voel je tHUISS met Nikki: met déze tips kies je de juiste kleur

Accessoires
Nikki Fischer is interieurstyliste en eigenaresse van HUISS.
Nikki Fischer is interieurstyliste en eigenaresse van HUISS. (Foto: aangeleverd)

Even voorstellen: Nikki Fischer is interieurstyliste en eigenaresse van HUISS. Ze woont samen met haar vriend en kat Muis in het centrum van Alkmaar. Op Rodiwonen.nl deelt Nikki elke maand leuke DIY’s, trends én duurzame tips. Deze keer legt Nikki uit hoe je de juiste kleuren kiest voor jouw interieur!

Nikki: “Weet je nog, de potjes vingerverf van vroeger? Met de kleuren rood, geel, groen en blauw was je úren zoet en maakte je hele kunstwerken. Maar als je voor het eerst een huis koopt of gaat verhuizen, is een kleur voor de muur uitzoeken niet meer zo makkelijk. Daarnaast is de keuze reuze. Sterker nog, er is bijna té veel keuze. Daar sta je dan, voor een megawand met honderden kleurstaaltjes die van dichtbij allemaal een beetje op elkaar lijken, maar toch ook net niet. Geen zorgen: ik geef tips over hoe je de juiste kleur(en) kiest!

1. Welke kleurfamilie vind je niet mooi?
Een kleurfamilie is een groep kleuren die onderling verschillend zijn. Eigenlijk net zoals een echte familie: allemaal dezelfde achternaam, maar met een ander karakter! Mijn ervaring is dat mijn klanten het altijd makkelijker vinden om te zeggen welke kleurfamilie ze níet mooi vinden. Als je dit weet, kun je gelijk een flink aantal kleurfamilies wegstrepen. Dit maakt de keuze een stuk makkelijker!

2. Kleurbetekenis
Bedenk welke hoofdsfeer jij in de woning terug wil laten komen. Elke kleur heeft namelijk zijn eigen betekenis. Je kunt ook een schilderij of meubelstuk de hoofdsfeer laten bepalen. Daarnaast kun je vooraf een keuze maken, betreffende of je warme of koude kleuren wil gebruiken. Zo vallen er ook al weer een aantal kleuren af.

Warme kleuren 

  • Geel
  • Oranje
  • Rood

Koele kleuren

  • Blauw
  • Groen
  • Paars


Ontdek welke kleurfamilie jij mooi vindt. Beeld: HUISS


Beeld: HUISS

De kleurbetekenis kan je helpen om sneller keuze te maken. Nieuwsgierig? Hieronder heb ik per kleur de betekenis beschreven!

Wit: puur, rust, stijlvol, sereen, zuiver
Grijs/zwart: luxe, elegantie, zakelijk, kracht, neutraal
Bruin: natuur, vertrouwen, kracht, duurzaamheid
Lichtblauw: zuiver, fris, sereen, kalmte, balans
Donkerblauw: zakelijk, kracht, puur en vertrouwd
Lichtgroen: natuur, vernieuwing, groei, gezondheid
Donkergroen: puur, duurzaamheid, vertrouwen
Roze: liefde, vrolijk, vertrouwen

Mocht je met deze tips uiteindelijk nog 10 kleuren/kleurtinten of meer overhouden, dan is het misschien handig om advies te vragen van een specialist!”


Beeld: HUISSS

Volg Rodi Wonen
Benieuwd hoe je jouw interieur elke dag een stukje mooier kunt maken? Volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook, zodat je de nieuwste column van Nikki als eerste kunt lezen!