Maak de keuken kindvriendelijk: 5 tips

Huis
Met kleine kids is het oppassen geblazen!
Met kleine kids is het oppassen geblazen! (Foto: Adobe Stock)

Wanneer je kleine kinderen door het huis hebt rennen, is het belangrijk dat alles zo veilig mogelijk is ingericht. Dat geldt ook voor de keuken. Wij geven tips!

Verberg scherpe spullen

Ten eerste is het heel belangrijk om scherpe spullen op hoge plekken te bewaren. Je kunt ervoor kiezen om hier een kinderslot op te plaatsen. Hierdoor voorkom je dat jouw kindje er zomaar bij kan. 

Ook kwetsbaar servies en schoonmaakmiddelen kun je beter opbergen. Datzelfde geldt voor apparaten die heet worden, zoals het tosti-ijzer of de magnetron. Houd daarbij armhoogte (100 cm - 140 cm) aan. 

Vervang de waterkoker

Thee zetten is leuk, maar een waterkoker kan gevaarlijk zijn voor kinderen. Zo kunnen zij per ongeluk heet water over zich heen krijgen. Je kunt de waterkoker daarom op armhoogte in de hoek bewaren. Hierdoor kunnen kinderen de waterkoker niet zomaar aanraken. Nog een optie: vervang de waterkoker voor een kindvriendelijke Quooker. Deze kan niet zomaar worden aangezet door je kindje. Daarnaast kan de Quooker niet te heet worden wanneer ‘ie aanstaat. 

Elektrisch koken

Wil je de keuken kindvriendelijk maken? Gebruik dan tijdens het koken een inductieplaat. Door elektrisch te koken is er geen sprake van open vuur. Daarnaast wordt de plaat vanzelf uitgeschakeld als er geen pan meer op het vuur staat. Niet alleen duurzaam, maar ook veilig! 

Pas op scherpe hoeken

Zitten er in jouw keuken scherpe hoeken? Hier kan jouw kindje zich aan bezeren. Tip: plaats hoekbeschermers. Let ook op open stopcontacten. Deze kun je beter afdekken als je kleine kinderen hebt. 

Gezellig samen koken

De beste tip van allemaal: ga gezellig samen koken! Wanneer kinderen een tafeltje hebben met een speelgoedpannetje, bordjes en bestek, hebben ze het gevoel dat ze jou helpen. Hoe leuk is dat?

Neem voor meer wooninspiratie een kijkje op de Facebookpagina van Rodi Wonen!