Je eerste huis kopen? 5 belangrijke tips!

Huis
Waar moet je rekening mee houden? Wij geven tips!
Waar moet je rekening mee houden? Wij geven tips! (Foto: Adobe Stock)

Het is zover: je bent er financieel aan toe om jouw eerste huis te kopen! Waar moet je allemaal rekening mee houden op zo’n oververhitte woningmarkt? Wij hebben 5 belangrijke tips op een rijtje gezet!

Tip 1: weet je maximale hypotheek

Voordat je met de zoektocht begint, is het erg belangrijk om te weten wat jouw budget is. Wanneer je vooraf weet hoeveel je kunt lenen, kun je gericht op zoek. Zo voorkom je dat je een huis bezichtigt dat tóch niet binnen jouw budget past. Laat je daarom vrijblijvend adviseren door een hypotheekadviseur. Onafhankelijk hypotheekadvies is ook een aanrader, zodat je zeker weet dat je een voordelige hypotheek krijgt!

Tip 2: houd alle updates in de gaten

Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Wil je graag op de hoogte blijven van de nieuwste huizen op de markt? Dan is het slim om makelaarskantoren op social media te volgen, of je in te schrijven op de nieuwsbrieven. Zo blijf je altijd op de hoogte en weet je als eerste welke huizen op de markt komen. Heb je een mooi huis gespot? Bel dan gelijk de makelaar. Wie weet houdt diegene jou in gedachten!

Tip 3: leg ontbindende voorwaarden vast

Heb je een bod gedaan? Dit is niet zonder risico. Wanneer je geen ontbindende voorwaarden hebt vastgelegd, kan je aan een huis vast komen te zitten wat (ver) boven je budget ligt. Dit betekent dat je een flinke boete moet betalen. Dat wil je niet! Zorg er daarom voor dat je goed wordt geadviseerd voordat je een bod doet. 

Tip 4: bekijk verschillende woningen

Yes, het is zover: je gaat een huis bekijken. De kans is groot dat je bij de eerste bezichtiging dingen over het hoofd ziet, hoe goed het huis ook bij jouw wensen past. Voorkom dat je overhaast een beslissing neemt en plan een tweede bezichtiging in. Tip: neem iemand mee die kritisch naar het huis kijkt. Dit kan een familielid zijn, maar ook een aankoopmakelaar. Het is handig om vooraf een lijstje te maken met jouw wensen en eisen, zodat je deze altijd bij de hand hebt.

Tip 5: ontdek de buurt

Naast het type woning is het fijn om te weten in wat voor buurt je komt wonen. Wie zijn je buren, is er genoeg parkeergelegenheid en hoe zit het met eventueel overlast in de omgeving? Het is daarom slim om op verschillende tijden langs te fietsen (of te rijden), zodat je een beetje een indruk krijgt van de buurt. 

Neem voor meer wooninspiratie een kijkje op de Facebookpagina van Rodi Wonen!