De 10 beste tips om een tiny house in te richten!

Huis
Tiny houses bieden diverse voordelen.
Tiny houses bieden diverse voordelen. (Foto: colnihko - stock.adobe.com)

Tiny houses worden steden steeds populairder in Nederland. Meer mensen willen wonen in een tiny house en dat zorgt er ook voor dat er meer vraag is naar goede tips om jouw tiny house in te richten. Daarom hebben wij voor jou de 10 beste tips om een tiny house in te richten in dit artikel gezet!

De 10 beste tips om een tiny house in te richten

Ondanks de beperkte ruimte in een tiny house, zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om je huis gezellig, knus of juist ruimer te laten lijken. Dit zijn de 10 beste tips om een tiny house in te richten:

1. Multifunctioneel meubilair | Kies meubelstukken die meerdere functies kunnen vervullen, zoals een bank met opbergruimte eronder of een uitschuifbare eettafel.

2. Verticale opslag | Maak gebruik van de hoogte van je tiny house door planken of opslagoplossingen aan de muur te bevestigen.

3. Open planken aan de muur | Installeer open planken in plaats van gesloten kasten om de ruimte visueel groter te maken en je spullen gemakkelijk toegankelijk te houden. 

4. Maak je huis niet te vol | Houd je tiny house ruim en luchtig door overmatige bezittingen te vermijden. Minimalisme creëert een gevoel van ruimte en bevordert een ontspannen en uitnodigende sfeer.

5. Kies voor lichtere kleuren | Gebruik lichte kleuren op de muren en inrichting om de ruimte groter en lichter te laten lijken.

6. Koop alleen spullen die je echt gebruikt | Koop enkel wat je actief gebruikt om onnodige rommel te vermijden en de beperkte ruimte in je tiny house optimaal te benutten voor een comfortabele leefomgeving.

7. Maak gebruik van de buitenruimte | Optimaliseer de buitenruimte rond je tiny house voor extra leefruimte. Terrassen, tuinen of buitenzithoeken vergroten de bruikbare ruimte en verbeteren de algehele levenskwaliteit.

8. Plaats je ramen wat hoger | Positioneer de ramen in je tiny house hoger op de muur om privacy te behouden terwijl je natuurlijk licht binnenlaat en een gevoel van ruimtelijkheid behoudt.

9. Maak gebruik van spiegels | Hang spiegels op om licht te weerkaatsen en de illusie van meer ruimte te creëren.

10. Zorg voor genoeg opbergruimte | Zorg voor voldoende opbergruimte in je tiny house om rommel te vermijden en je leefruimte georganiseerd te houden, waardoor de ruimte efficiënt wordt benut en aangenaam blijft.

Wat is een tiny house?

Een tiny house is een compacte, volledig functionele woning die bewust is ontworpen en gebouwd om een minimalistische levensstijl te ondersteunen. Meestal kleiner dan 37 vierkante meter, biedt het efficiënte ruimtegebruik, duurzaamheid en de mogelijkheid om off-grid te leven, terwijl het de nadruk legt op eenvoud en milieuvriendelijkheid.

Voordelen tiny house

Tiny houses bieden diverse voordelen. Ze bevorderen een minimalistische levensstijl, waardoor je minder spullen nodig hebt en kosten bespaart. Door hun compacte formaat zijn ze milieuvriendelijker en vereisen ze minder energie en grondstoffen voor bouw en onderhoud. Tiny houses bevorderen gemeenschapsgevoel, omdat bewoners vaak deelnemen aan gemeenschappelijke projecten en minder tijd binnenshuis doorbrengen. Bovendien zijn ze financieel toegankelijker en bieden ze de vrijheid om op verschillende locaties te wonen. Dit alles maakt tiny houses aantrekkelijk voor wie eenvoudiger, duurzamer en betaalbaarder wil leven.

Hoeveel kost een tiny house?

De kosten voor een tiny house variëren sterk. Het laten bouwen van een tiny house kan tussen de € 50.000 en € 75.000 kosten, afhankelijk van de grootte en locatie. Zelfbouw is vaak goedkoper, met een gemiddelde van ongeveer € 25.000. Prijzen kunnen echter hoger uitvallen als het tiny house volledig is ingericht.

Volg ons op Instagram

Benieuwd hoe je jouw interieur elke dag een stukje mooier kunt maken? Volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!

Afbeelding