8 plekken in huis die je vaak vergeet schoon te maken

Huis
Poetsen maar!
Poetsen maar! (Foto: Adobe Stock)

Als je jouw woning schoonmaakt, dan werk je waarschijnlijk volgens een standaard routine. Stofzuigen, dweilen én nog snel een doekje langs de wc. Maar: de kans is groot dat je déze 8 plekken in huis vergeet.

1. De deurklink. Je denkt er niet zo snel aan, maar op een deurklink verzamelen zich allerlei bacteriën; zéker de deurklink van de wc. Die moet je dus regelmatig schoonmaken. Daarna kun je weer zonder zorgen de deur openen en sluiten. Datzelfde geldt natuurlijk voor de lichtknoppen. 

2. Lampenkappen. Stof verzamelt zich niet alleen op de vloer, maar óók op de lampenkappen. Vooral als de lampen iets hoger hangen, vergeet je dit vaak. Hierbij dus de reminder: haal er soms een doekje overheen!

Plekken die je vergeet schoon te maken

3. Achter de wc. Het toilet soppen, dát doe je waarschijnlijk regelmatig. Maar vergeet je niet de omgeving rond de pot schoon te maken? Die wordt namelijk flink vies. Zeker als er mannen over de vloer komen die staand plassen. De spetters kunnen in het rond vliegen, dus pak die fles bleek er maar bij!

4. Planten. Vaak vergeet je bijna om je planten water te geven; laat staan dat je de takken en bladeren een grondige schoonmaakbeurt geeft. Maar dat is wel nodig, want planten zijn stofvangers. Haal dus met enige regelmaat (en met beleid!) een vochtig doekje over de bladeren heen. 

Plekken die je vaak vergeet schoon te maken

5. Huishoudelijke apparaten. Stinkt de vaatwasser? Dan is het de hoogste tijd voor een grote schoonmaak. Hoe je dat aanpakt? Citroen en azijn zijn je beste vrienden. Laat een mengsel hiervan meedraaien met de vaat en je vaatwasser is weer schoon. Je kunt ook baking soda in het zeepbakje doen en de lege vaatwasser een keer laten draaien. Datzelfde geldt voor de wasmachine. Baking soda en azijn kunnen allebei een wasbeurt meedraaien in het zeepbakje.

4. Plinten. Als je stofzuigt, pak je vaak de grote woonoppervlaktes mee. De plinten worden daarbij vaak vergeten. Het stof hoopt zich na verloop van tijd aardig op, dus vergeet niet regelmatig een doekje of stofzuiger over de plinten heen te halen! 

6. Prullenbak. Alles wat je in de prullenbak gooit blijft netjes in de zak, toch? Nee dus: veel afvalproducten vallen naast de prullenzak. Er kan bijvoorbeeld saus aan de randen van je prullenbak kleven, of er liggen restjes voedsel aan de onderkant. Gatsie! Toch maar even schoonmaken dus.  

Plekken die je vergeet schoon te maken

8. Afstandsbediening. Netflixen, wie doet het niet? Even lekker zappen en daarna met je hand in de popcornbak graaien. Daardoor stop je onbewust een hele hap bacteriën in je mond, want zo’n afstandsbediening is aardig vies. Toch maar even een doekje overheen halen als je weer schoonmaakt, dus!

Volg ons op Instagram
Nieuwsgierig naar meer praktische woontips? Lees onze andere artikelen en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!