Hoe vaak moet je stofzuigen?

Huis
Hoewel de vloer er niet vies uitziet, stapelen de stofjes en huidschilfers zich op.
Hoewel de vloer er niet vies uitziet, stapelen de stofjes en huidschilfers zich op. (Foto: Adobe Stock)

Stofzuigen: het is helaas niet het leukste klusje. Tóch moet het regelmatig gebeuren. Maar hoe vaak moet je stofzuigen om het huis schoon te houden? 

Stof hoopt zich snel op. Zéker in een woning waar je met meerdere mensen woont. Hoewel de vloer er niet vies uitziet, liggen er veel stofjes én huidschilfers. Dus hoe vaak moet je het huis stofzuigen?

Hoe vaak stofzuigen?

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat dit per huishouden verschilt. Als je alleen woont, hoef je minder vaak te stofzuigen dan wanneer je met een gezin woont. 

Over het algemeen is één keer per week stofzuigen het minimum. Dit geldt voor de begane grond, waar iedereen met z’n schoenen binnen komt. Je zuigt dus de woonkamer, bij de eettafel, keuken en hal van de voordeur. De bovenverdieping, waar meestal niet met schoenen wordt gelopen, kun je één keer per twee weken stofzuigen. Heb een huisdier of kinderen? Dan is het slim om wat vaker te stofzuigen: zo’n twee keer per week. 

Stofzuigen: hoe vaak?

Hoe vaak je moet stofzuigen, is ook afhankelijk van hoe vies het binnen is. In de herfst of wanneer het flink heeft geregend moet je vaker stofzuigen, omdat er dan meer modder of zand naar binnen komt. In het voorjaar en vooral de zomer heb je hier minder last van.

Uiteraard zijn er ook bepaalde gelegenheden waarbij je vaker stofzuigt. Bijvoorbeeld als je je verjaardag viert. Je wil natuurlijk dat alles goed schoon is voordat iedereen arriveert, en ook na het feest wil je de boel goed schoonzuigen. Dit zijn dus extra momenten dat je moet stofzuigen. 

hoe vaak stofzuigen, stofzuigen huis, stofzuigen hoe vaak, woning stofzuigen, stofzuigen voordelen,

Vaak stofzuigen: voordelen

Uit onderzoek blijkt dat we tijdens het uitvoeren van huishoudelijke taken héél wat calorieën verbranden. Zie stofzuigen dus niet als vervelend klusje, maar als manier om aan je dagelijkse dosis beweging te komen! Tip: zet een leuk muziekje op, zodat je met plezier stofzuigt. 

Heb je huisstofmijtallergie of hooikorts? Stofzuigen zorgt ervoor dat stof, dierenharen én stuifmeel consequent uit de lucht wordt gehaald. Hierdoor heb je minder last van je allergie. Tip: stofzuigers met een HEPA-filter zijn de slimste keuze als je last hebt van een allergie. Deze stofzuigers halen de kleinste stofdeeltjes uit de lucht én blazen schone lucht de ruimte in. 

Hoe vaak huis stofzuigen?

Stof en viezigheid zorgen voor een muffe geur in huis. Bij extra sensitieve mensen kan dit zorgen voor hoofdpijn. Niet zo fijn! Maar na het stofzuigen en luchten van ruimtes zul je gelukkig merken dat de ruimte ineens weer een stuk frisser ruikt!

Heb je een hekel aan het meesjouwen van de stofzuiger? Dan is een steelstofzuiger misschien wat voor jou. Deze zijn lichter van gewicht en hebben geen snoer waar je mee moet stoeien. 

Volg ons op Instagram

Nieuwsgierig naar meer praktische woontips? Lees onze andere artikelen en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!