‘Als het op je interieur aankomt: durf, heb lef en ga ervoor!’

Huis
Marie-Gon (links) en Ingrid van Schooten.
Marie-Gon (links) en Ingrid van Schooten. (Foto: DutchAndFamous)

Zeg je vtwonen, dán zeg je interieur. Het merk is niet alleen bekend van het televisieprogramma Weer verliefd op je huis, maar ook van het magazine, de drukbezochte website, socialmediakanalen én natuurlijk de jaarlijkse vt wonen&design beurs. Kleurexpert en interieurontwerper Marie-Gon is de creative director van de beurs en daarmee verantwoordelijk voor de look and feel van dit grootschalige woonevenement. Ingrid van Schooten zorgt er als director events voor dat alles tot in de púntjes wordt geregeld. Kortom: een match made in(terior) heaven. De experts zijn alweer druk bezig met de vt wonen&design beurs die in oktober plaatsvindt, en vertellen dan ook graag welke interieurtrends dit jaar écht gezien mogen worden.

Door Rosalie Buding 

Marie-Gon is van alle markten thuis. Ze geeft masterclasses over kleur en werkt als businesscoach voor interieurstylisten. Daarnaast schitteren haar projecten in woonmagazines en bij mensen thuis. Inspiratie haalt ze overal vandaan; bijvoorbeeld tijdens inspiratietripjes. “We komen uit een periode van veel zand-, beige- en terratinten”, vertelt ze. “Maar een verandering is gaande, want jonge ontwerpers zijn aan het experimenteren met felle kleuren en dessins. Het 3D-gevoel komt dit jaar overal terug. Denk aan behang met 3D-structuren, zoals gave motiefjes. De meeste huizen hebben harde vloeren, beton en glas. Dan is het super als je materialen kunt toevoegen die een goede akoestische werking hebben. Hoe meer stof ergens in zit, hoe beter dit voor het geluid werkt. Denk aan wandpanelen en behang en stoffen met laagjes. Dit kun je op maat toepassen in een ruimte.”

Zachtheid

2024 is nog steeds het jaar van de ronde en organische vormen. Ingrid: “De wereld om ons heen is hard en hoekig. Daarom zoeken we in onze persoonlijke omgeving naar zachtheid. Hierdoor creëer je een ruimte die écht bij jou past.”
Marie-Gon knikt. “We laten ons sneller omarmen door ronde vormen. Denk aan een bank in de vorm van een banaan. Het is niet meer ‘de bank’, het wordt echt een apart onderdeel van je huis, een eiland.”


Beeld: Marie-Gon

Interieurfashion

De stoffen die dit jaar gezien mogen worden, zijn rijk. Marie-Gon: “Ik was op een stoffendistrict in Parijs en keek mijn ogen uit. Zó mooi, veel handwerk, kraaltjes, boucléstoffen en dikke stiksels. Je ziet gewoon dat het met de hand is gemaakt. Gordijnen zijn echt een statement aan het worden. Ook het behang wordt steeds rijker, met bijvoorbeeld kleine pareltjes erop. Het is écht een eyecatcher.”
Ingrid: “Je zou het kunnen zien als de fashion voor je huis. Je kleedt de woning aan met statements, en de ambachtelijke materialen zorgen ervoor dat je iets unieks in huis hebt.”
Marie-Gon: “Klopt. Het leuke is dat de ontwerpers deze stoffen ook voor mode hebben gebruikt. Denk aan een luxe gordijnstof waar een jas van werd gemaakt - deze was helaas niet te koop. De merken die er wat mij betreft uitspringen, zijn Arte en Elitis. Maar ook Pierre Frey maakt prachtige producten, zoals een gordijnstof met geborduurde panters erop. Het zou me niks verbazen als de meer betaalbare merken deze toffe dessins vertalen naar behang met een printje.”


Beeld: Marie-Gon

Ingrid: “Je maakt er gewoon kunstmuren van, maar dat is niet voor ieders portemonnee. Het ligt eraan hoeveel budget je ervoor over hebt. Behang is er in alle prijsklassen.”
Marie-Gon: “Als ik een moodboard maak voor een klant, kan ik zowel naar de Kwantum gaan als naar de showroom van Co van der Horst. Dit is afhankelijk van het beschikbare budget. De verschillen zitten ‘m in afwerking en materiaalkeuze. Een trendy interieur heeft vooral met slim zoeken te maken. Zo’n cool behang van Arte als smaakmaker kun je combineren met accessoires van goedkopere merken. Die mix mag er zijn.”

De stoffen zijn zó mooi en rijk


Beeld: Marie-Gon

Volgens de interieurexperts is er ook meer aandacht voor wellness. Marie-Gon: “Op de beurs in Parijs stonden geurproducten centraal. Dit zorgt ervoor dat we ons nóg lekkerder voelen in onze woning.”

Duurzame trends

Ingrid: “We mogen trends ruimer zien dan ‘vandaag hip en morgen niet meer.’ Een woontrend blijft zich heel lang doorvertalen, en soms staat het weer even in de spotlight. Consumenten zijn hier zich ook van bewust en maken duurzame keuzes. Omdat ik met wonen bezig ben, denken mensen al gauw dat ik stééds mijn interieur omgooi. Maar mijn huis is een oase van rust, waar ik even mijn hoofd kan uitzetten dat voor anderen steeds met projecten bezig is.”


Ingrid van Schooten en Marie-Gon. Beeld: DutchAndFamous

Waar start je, als je eenmaal je interieur wil veranderen? Marie-Gon: “Begin met zoeken naar beelden die centraal staan voor de sfeer die je mooi vindt. Dit hoeven geen interieurfoto’s te zijn, het kan ook een beeld van een bloemenveld zijn. Vervolgens vraag je jezelf af: welk gevoel roept dit op? Rust of gezelligheid? Als je het moodboard eenmaal hebt, hoeft dit alleen nog maar vertaald te worden. Het is in elk geval aan te raden om breed georiënteerde woonwinkels of woonbeurzen te bezoeken, waar je je laat inspireren, verbazen en verrassen. En als je het écht niet weet, schakel dan een woonexpert in. Diegene kan meekijken naar de verhoudingen en de look and feel.”
Ingrid: “Het is tegenwoordig ook een stuk laagdrempeliger om een stylist in te schakelen. Het is een investering, maar als je miskopen doet ben je uiteindelijk veel duurder uit.”

Afmetingen

Marie-Gon: “Als je zelf aan de slag wil gaan, kijk dan in elk geval goed naar de afmetingen en houd daar rekening mee. Anders komt een meubel niet tot zijn recht.”
Ingrid: “Wat mij ook opvalt: als koppels enorm uiteenlopende smaken hebben, laten ze het vaak voor wat het is. Zonde, want een interieurstylist kan je heel goed begeleiden als je er samen echt niet uitkomt.”


Beeld: Marie-Gon

Interieurhacks

Marie-Gon heeft meerdere praktische tips voor mensen die hun woning willen (her)inrichten. “Accessoires worden vaak als confetti over het hele huis verspreidt. Mijn tip: breng dit samen. Zet een selectie mooie vazen in een groepje bij elkaar, of kies één muur uit waar je kunst ophangt. Dit geeft rust én ziet er leuk uit. En laat gerust iets leeg, niet alles hoeft vol. Wat ik ook aanraad, is om meer verlichting toe te voegen dan je nodig hebt, zodat je kunt afwisselen. Denk aan een extra tafellamp of een lampje in de hoek. Hierdoor kun je theater maken. Werk daarin met hoog en laag, het lichtniveau hoeft niet op een hoogte te zijn.”

Een trendy interieur heeft met slim zoeken te maken

Nog een leuke tip van de interieurexperts: schilder je plafond. Marie-Gon: “Dit is zó cool, je krijgt er echt een ander huis van. Het geeft een knusser gevoel. Zie het als je vijfde muur.”
Ingrid: “Schilders zijn hier vaak huiverig voor, maar gewoon lekker doen. In het ergste geval schilder je hem weer wit.”

En voor degenen wiens huis al helemaal vol staat, heeft Ingrid een goede tip. “Interieurgoeroe Jan des Bouvrie riep altijd: als je écht wat wil veranderen in je huis, zet al je spullen buiten en haal alleen naar binnen waar je hart een sprongetje van maakt. Doe de andere spullen gewoon weg.” Marie-Gon: “Precies. Als het op je interieur aankomt, durf! Heb lef en ga ervoor. Wat is het ergste dat kan gebeuren?”

vt wonen&design beurs 

De vt wonen&design beurs vindt dit jaar plaats van 1 tot en met 6 oktober. De bijbehorende bijlage – die in samenwerking met Rodi Wonen wordt gemaakt – verschijnt eind september en geeft een uniek voorproefje van alle mooie collecties die op de beurs te zien zijn. Ingrid: “Dit is met meer dan 250 exposanten écht de aftrap van oktober woonmaand. Marie-Gon is al druk bezig met het kleurenpalet en uittekenen van de ruimtes, van entree tot terrassen. Naast inspiratie van bekende en nieuwe woonmerken willen we dit jaar ook een inspiratiefestival neerzetten. Want ja, het inrichten van je woning begint bij inspiratie. Hier willen we een ontzettend leuk én dynamisch festivalgevoel aan geven.” Marie-Gon: “Ik word er nu al blij van!”

Sfeerimpressie van de vt wonen&design beurs 2023:


Beeld: vt wonen&design beurs/Sarah Van Hove


Beeld: vt wonen&design beurs/Kaatje Verschoren


Beeld: vt wonen&designbeurs/Ton van Til