Hoe vaak moet je de ramen lappen?

Huis
Lees snel verder voor de gouden tip!
Lees snel verder voor de gouden tip! (Foto: Adobe Stock)

De ramen lappen: het is niet het leukste schoonmaakklusje, maar tóch moet het regelmatig gebeuren. Veel mensen vragen zich af hoe vaak ze de ramen moeten lappen. Wij leggen het uit! 

Nieuwsgierig? Lees snel verder!

Hoe vaak ramen lappen?

Het antwoord op de vraag hoe vaak je de ramen moet lappen, hangt af van verschillende factoren. In de zomermaanden zit er vaak meer stof op de ramen. Datzelfde geldt voor pollen en insecten. Dit laat zijn sporen achter, waardoor het er al gauw smoezelig uitziet. Daarnaast kan de warmte in de zomer ervoor zorgen dat er meer vocht op de ramen komt, wat leidt tot vuil en vlekken. 

Ook in de winter kan er meer vuil op de ramen komen. Zeker als het vaak regent of sneeuwt, of door zout en modder van nabijgelegen wegen. De koude lucht kan ervoor zorgen dat er condens ontstaat op de ramen, wat de ramen troebel kan maken. Dit zorgt voor smoezelige ramen die wel een poetsbeurt kunnen gebruiken!

Ramen lappen: hoe vaak?

Dan nu de gouden tip: over het algemeen wordt aanbevolen om de ramen minstens één keer per seizoen schoon te maken. Afhankelijk van de omstandigheden kan het voorkomen dat dit vaker moet gebeuren. Dus als je merkt dat de ramen er vuil of smoezelig uitzien, is het de hoogste tijd om ze schoon te maken!

Hoe vaak ramen lappen?

Kortom: hoe vaak je de ramen moet lappen hangt af van verschillende factoren, waaronder de seizoenen en de omgeving van je woning (naast een snelweg, naast een bos). Het is belangrijk om regelmatig je ramen schoon te maken om een kraakhelder uitzicht te behouden. Houd de conditie van je ramen goed in de gaten en maak ze dus schoon wanneer nodig!

Streeploze ramen

Om die gewilde streeploze ramen te krijgen hoef je echt geen speciale trucjes of exclusieve schoonmaakmiddelen te gebruiken. Voor het streeploos wassen van ramen heb je slechts het volgende nodig:

- Trekker/raamwisser
- Emmer
- Spons
- Zeem (bij voorkeur natuurzeem)
- Microvezeldoek
- Keukentrapje
- Afwasmiddel, ammoniak of schoonmaakazijn

De laatste tip: vergeet niet een muziekje op te zetten tijdens het ramen lappen. Daardoor wordt dit saaie klusje een stuk leuker!

Volg ons op social media
Nieuwsgierig naar meer praktische woontips? Lees onze andere artikelen en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!