Zó houd je insecten buiten de deur

Tuin
Liever geen muggen, wespen of spinnen in huis? Volg deze tips!
Liever geen muggen, wespen of spinnen in huis? Volg deze tips! (Foto: Adobe Stock)

De zomer is niet voor niets het lekkerste seizoen van het jaar. De vlindertjes en bijen vliegen in de tuin, op zoek naar nectar. Toch is niet elk insect gewenst. Vooral muggen, spinnen en wespen wil je liever buiten de deur houden. Wij geven tips!

De eerste (en beste) manier om insecten buiten te houden: plaats een hor voor de ramen en deuren. Zet je de ramen vaak op een kier? Hier kunnen insecten doorheen kruipen. Muggen maken ook graag op deze manier hun entree, om vervolgens ‘s nachts een zoemconcert te geven. Vervelend! Met een goede hor, zoals een plisse hordeur, kun je dit voorkomen. 

Ventilatieroosters

Heb je de horren eenmaal geplaatst? Controleer de woning dan op eventuele gaten en kieren. Dicht deze met behulp van een beetje kit. Check ook de ventilatieroosters. Hier kun je insectengaas voor plaatsen. 

Kruiden

Ook handig: planten en kruiden die insecten tegengaan. Basilicum is bijvoorbeeld heel effectief in de strijd tegen vliegen. Munt, tijm en citroenmelisse ruiken sterk en houden insecten buiten de deur. Lavendel is een prachtige plant, maar mieren kunnen dit niet verdragen. Muggen kunnen niet tegen de zure geur van limoengras en citronella. Ontdek ook de vleesetende plant. Dit werkt perfect als insectenbestrijder.

Een schone woning

Een hygiënisch huis houdt insecten buiten de deur. Vochtige ruimtes, etensresten en rommel trekken insecten zoals mieren en kakkerlakken aan. Daarom is een regelmatige schoonmaakbeurt geen overbodige luxe. Tip: houd de luchtvochtigheid van het huis onder de vijftig procent. Stilstaand water en vochtige potgrond trekken spinnen en muggen aan. Probeer daarom met regelmaat het bloemwater te verversen. Geef je planten daarnaast niet teveel water.

Ga voor nóg meer woontips & inspiratie naar de Facebookpagina van Rodi Wonen!