Moestuin voor beginners: start met déze kruiden

Tuin
Dagelijks genieten van zelfgekweekte kruiden? Volg deze tips!
Dagelijks genieten van zelfgekweekte kruiden? Volg deze tips! (Foto: Adobe Stock)

Wil je graag een moestuin beginnen, maar lijkt het je (te) veel werk? Begin dan laagdrempelig met een paar kruidenplanten in je tuin of op je balkon. Kruiden kweken is heel makkelijk, en je kunt ervan blijven plukken!

Begin met de kruiden die je bijna dagelijks gebruikt, zoals tijm (Thymus), rozemarijn (Rosmarinus) en bieslook (Allium schoenoprasum). Dat zijn stuk voor stuk makkelijke planten waar je maandenlang van kunt oogsten. Handig! 

Heb je de smaak te pakken, dan kun je je plantencollectie uitbreiden met iets minder gangbare kruiden, zoals dragon (Artemisia dracunculus), salie (Salvia) en venkel (Foeniculum vulgare). Vergeet ook de theekruiden niet, zoals munt (Mentha) en dropplant (Agastache). Perfect voor een lekker kopje thee als je ‘s avonds op de bank zit. 

moestuin beginnen moestuin voor beginners moestuin aanleggen beginners moestuin aanleggen tips moestuin op balkon moestuin achtertuin rodi wonen rodi media
Tijm smaakt lekker in veel gerechten.

Moestuin beginnen tips

Kruidenplanten zijn makkelijke én mooie planten. Je kunt ze gewoon tussen de planten in de border zetten. Ze staan wel graag op een zonnige plek. Voor iets meer overzicht kun je de kruidenplanten bij elkaar zetten in een deel van de border, of in een apart kruidentuintje. Kruidenplanten doen het ook goed in potten en bakken. Zet deze vlak bij de keukendeur – wel zo handig! 

Moestuin aanleggen beginners

Gaat het kweken van kruiden je goed af, dan is het nog maar een kleine stap naar een moestuin. Maak bijvoorbeeld een vierkantemetertuin met een mix van kruiden, groenteplanten en eetbare bloemen. Je kunt natuurlijk ook lekker genieten van je kruidentuin en het daarbij laten!

moestuin beginnen moestuin voor beginners moestuin aanleggen beginners moestuin aanleggen tips moestuin op balkon moestuin achtertuin rodi wonen rodi media
Geniet van je zelfgekweekte lavendel en maak er een lekker theetje van. 

Moestuin beginnen tips

  • Met weelderig groeiende kruidenplanten geef je de tuin een natuurlijke sfeer. Als je niet teveel oogst komen de planten tot bloei. De bloemen zijn aantrekkelijk voor vlinders en bijen!
  • Van rozemarijn, salie en tijm kun je het hele jaar door genieten (maar pluk de plant niet helemaal kaal).
  • Lavendel is heerlijk om te drogen. Zo kun je ook in de winter van de rustgevende geur genieten!

Veel succes met het starten van jouw eigen beginners-moestuin!

Volg Rodi Wonen

Wil je wekelijks de nieuwste tuintrends ontdekken? Neem een kijkje op onze website voor nog véél meer inspirerende artikelen en tips van interieurstylisten, en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!