BBQ met groenten uit je eigen tuin: 5 lekkere recepten!

Tuin
Lekkere recepten, ook voor vegetariërs!
Lekkere recepten, ook voor vegetariërs! (Foto: Adobe Stock)

Wat is er lekkerder dan barbecuen met verse producten? Verser dan groenten en fruit uit je eigen (moes)tuin wordt het niet. Om je op weg te helpen, delen wij 5 héérlijke (vegetarische) BBQ-recepten! 

Elk recept is bedoeld voor vier personen. 

BBQ Barbecue barbecue zomer BBQ zomer gegrilde groenten BBQ tips BBQ recepten BBQ vegetarisch BBQ vegetarische recepten barbecue vega BBQ vegetarisch

Caprese salade

Een frisse salade mag niet ontbreken bij de barbecue. Tip: probeer dit traditionele Italiaanse recept. De romige smaak van de mozzarella, de friszoete smaak van de tomaten en de pit van de balsamicoazijn komen samen in deze zomerse salade. Perfect als bijgerecht bij een gezellige barbecue!

Ingrediënten:

  • 500 gram cherrytomaten
  • 2 bollen mozzarella
  • Een handje basilicumblaadjes
  • 2 eetlepels olijfolie en een eetlepel balsamicoazijn.
  • Peper en zout naar smaak

Snijd de mozzarella in plakken, halveer de tomaten en haal de basilicumblaadjes los van het takje. Meng alles in een kom samen met de olijfolie en balsamicoazijn. Breng het geheel op smaak met peper en zout.

BBQ Barbecue barbecue zomer BBQ zomer gegrilde groenten BBQ tips BBQ recepten BBQ vegetarisch BBQ vegetarische recepten barbecue vega BBQ vegetarisch

Gegrilde groenten BBQ

Niet elke barbecue staat volledig in het teken van vlees of vis. Ook groenten kunnen gegrild worden. 

Ingrediënten:

  • 2 courgettes
  • 2 paprika’s (kleur naar keuze)
  • 1 aubergine
  • 2 rode uien
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels verse kruiden (bijvoorbeeld tijm en oregano)
  • Zout en peper naar smaak

Verwarm een grillpan of barbecue op middelhoog vuur. Snijd de courgettes, paprika’s, aubergine en rode uien in plakjes of stukken. Meng de groenten met olijfolie, verse kruiden en zout en peper in een kom. Grill de groenten gedurende 10-15 minuten, of tot ze zacht en lichtbruin zijn. Keer ze regelmatig om. Serveer de gegrilde groenten warm als bijgerecht.

BBQ Barbecue barbecue zomer BBQ zomer gegrilde groenten BBQ tips BBQ recepten BBQ vegetarisch BBQ vegetarische recepten barbecue vega BBQ vegetarisch

Zomerse fruitsalade

Wat ook niet mag ontbreken op tafel tijdens een BBQ is een zomerse fruitsalade. Ook geschikt om je maaltijd mee af te sluiten, want dit zoete gerecht kan zeker door als toetje!

Ingrediënten:

  • Halve watermeloen
  • 4 perziken
  • 125 gram blauwe bessen
  • Handje muntblaadjes
  • Sap van een limoen
  • Optioneel een eetlepel honing voor de zoetekauwen.

Snijd de watermeloen en perziken in blokjes. Doe deze samen met de blauwe bessen en muntblaadjes in een grote kom. Besprenkel de fruitsalade met vers limoensap. Als je de fruitsalade wat zoeter wil maken, voeg dan een eetlepel honing toe. Laat de smaken ongeveer 10 minuten intrekken voordat je het gerecht serveert.

BBQ Barbecue barbecue zomer BBQ zomer gegrilde groenten BBQ tips BBQ recepten BBQ vegetarisch BBQ vegetarische recepten barbecue vega BBQ vegetarisch

Verse tomatensoep

Zomer, herfst, winter of lente: een verse tomatensoep kan áltijd op tafel. Met zelfgekweekte tomaten verras jij je gasten met dit heerlijk warme voor- of tussengerecht!

Ingrediënten:

  • 1,5 kilogram rijpe tomaten
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 liter groentebouillon
  • Een handje verse basilicumblaadjes
  • Peper en zout naar smaak

Snijd de tomaten in stukjes en hak de uien en knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de uien en knoflook toe en bak tot ze zacht zijn. Voeg de tomaten toe en laat ze ongeveer 10 minuten sudderen tot ze zacht worden. Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook. Laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer of in delen in een blender. Voeg de verse basilicumblaadjes toe en breng op smaak met zout en peper naar smaak. Verwarm de soep nog even voordat je serveert.

BBQ Barbecue barbecue zomer BBQ zomer gegrilde groenten BBQ tips BBQ recepten BBQ vegetarisch BBQ vegetarische recepten barbecue vega BBQ vegetarisch

Courgettepannenkoek

Courgettepannenkoekjes zijn eenvoudig te bereiden en kunnen zowel voor een barbecue als een snelle lunch op tafel gezet worden. 

Ingrediënten:

  • 2 middelgrote courgettes
  • 150 gram bloem
  • 2 eieren
  • 100 gram geraspte kaas
  • 2 eetlepels verse kruiden (bijvoorbeeld dille of peterselie)
  • Peper en zout naar smaak.

Rasp de courgettes en knijp het overtollige vocht eruit met behulp van een schone theedoek of je handen. Doe de geraspte courgettes in een kom en voeg bloem, eieren, geraspte kaas, verse kruiden, zout en peper toe. Meng alles goed samen tot een beslag. Verhit wat olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Schep kleine hoeveelheden van het beslag in de pan en spreid ze voorzichtig uit tot kleine pannenkoekjes. Bak de pannenkoekjes aan beide zijden goudbruin, ongeveer 2 tot 3 minuten per kant. Serveer de courgettepannenkoekjes warm als bijgerecht.

Veel plezier en eet smakelijk tijdens jouw zomerse BBQ!

Volg ons op Instagram

Benieuwd naar meer praktische woontips? Ga naar onze homepage om meer artikelen te lezen, en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!