DIY: zelf planten stekken doe je zó!

Tuin
Planten staan leuk én werken luchtzuiverend.
Planten staan leuk én werken luchtzuiverend. (Foto: Adobe Stock)

Zelf je planten stekken is een leuke klus. Benieuwd hoe je dit snel én efficiënt aanpakt? Lees dan snel verder! 

Wie houdt er nou niet van planten in huis? Het is niet alleen een mooie aanvulling op je interieur, het is óók goed voor de gezondheid. Sommige kamerplanten werken luchtzuiverend, zoals de krulvaren, de lepelplant en de goudpalm. Om nóg langer van het groen in huis te kunnen genieten, ontdek je in dit artikel hoe je planten kunt stekken, oftewel vermeerderen.

Zelf planten stekken

Sommige planten vermeerderen zich van nature snel. Denk aan de pannenkoekplant (oftewel pilea peperomioides). Om de stekjes uit te laten groeien tot een volwassen plant, kun je de jonge uitlopers met een scherp mes of schaar losmaken en de stekjes in een andere pot met aarde zetten. 

Duw de aarde rond de stek aan en geef een beetje water. Jonge wortels kunnen nog niet goed zelf water opnemen. Dek daarom de pot af met plastic en plaats ze uit de zon. Zodra de bladeren rechtop blijven staan, kun je het plantje verpotten.


Kamerplanten stekken

Ben je meer van de hard-to-kill-plants zoals vetplanten? Geen zorgen, ook deze planten kun je stekken. Snijd een blad van de plant los en laat deze een dag drogen. Gebruik voor vetplantstekjes geen gewone aarde, maar een grondmengsel waar zand in zit. Het water kan zo snel wegzakken. Giet een scheutje water bij de stek en druk de vochtige aarde goed aan. 

Zet de stek op een warme, lichte plaats, maar uit de buurt van direct zonlicht. Zorg ervoor dat de aarde altijd vochtig blijft. Na een aantal weken verschijnen er nieuwe bladeren uit het blad. Wanneer je de plant gaat verpotten, moet je het oude blad aan de nieuwe stekken vast laten zitten. Deze vormt een voedingsbron voor de jonge bladeren.

Planten stekken water

Planten die wat oudere scheuten hebben, kunnen ook afgeknipt worden om te stekken. Let er wel op dat je de stevige scheuten afknipt onder een ‘knoop’, dit is een verdikking op de hoofdstengel waar de zijstengels beginnen. In dit deel van de plant zitten de meeste groeihormonen. Verwijder de onderste bladen van de stengel en laat ongeveer een derde aan blad aan de bovenzijde zitten. Vul een glazen flesje met water en hang de stengel erin. 

Zorg ervoor dat alleen het onderste deel onder water staat. Ververs het water elke week. Als de wortels 3 centimeter lang zijn, kun je de stengel in een pot met aarde zetten.


Veel succes en plezier met het stekken van jouw planten. Met deze tips gaat dat helemaal goedkomen! 

Volg ons op Instagram

Benieuwd naar meer praktische woontips? Ga naar onze homepage om meer artikelen te lezen, en volg Rodi Wonen op Instagram en via Facebook!

Afbeelding
Afbeelding